Agrar

Kooperanti isporučili 1.300 tona krastavaca

Kooperanti isporučili 1.300 tona krastavaca
Foto: Pixabay | Kooperanti isporučili 1.300 tona krastavaca
N.N.

NOVI GRAD - Kooperanti njemačke firme "Karl Kine" iz sjeverozapadnog dijela Republike Srpske i dijelom iz Federacije BiH, njih 314, do sada su isporučili 1.300 tona krastavaca kornišona.

Šef stručnog tima ove firme Miloš Đurašinović rekao je Srni da će prinosi ove godine biti dobri, ali da je razlika temperature vazduha tokom dana i noći uticala na stanje biljaka.

"Imali smo situaciju da je dnevna temperatura vazduha prelazila 35-36 stepeni Celzijusovih, a tokom noći je bila od 12 do 15 stepeni. Krastavac na temperaturi nižoj od 15 stepeni zaustavlja razvoj", naveo je Đurašinović.

Prema njegovim riječima, planirano je da do kraja sezone, 31. avgusta, od kooperanata bude preuzeto oko 1.500 tona krastavaca.

On je istakao da je prošla sezona bila jedna od najboljih od kada se organizuje kooperativna proizvodnja krastavaca kornišona za firmu "Karl Kine".

"Prošle godine je 430 kooperanata sa površine od 26 hektara isporučilo 2.300 tona krastavaca. Ove godine imamo 314 kooperanata koji proizvode krastavce na 18,5 hektara", naveo je Đurašinović.

Njemačka firma "Karl Kine" od 2015. godine organizuje kooperantsku proizvodnju krastavaca.

Kooperantima je obezbijeđen kompletan repromaterijal koji otplaćuju kroz isporučene krastavce, te stručna pomoć agronoma.

Otkupna cijena za prvu klasu krastavaca je 1,65 KM za kilogram, za drugu klasu 0,70 KM, a za treću 0,15 KM.

Sjedište firme za BiH od 2015. godine je u Kozarskoj Dubici, a kooperantska proizvodnja krastavaca organizovana je u 16 lokalnih zajednica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije