Agrar

Košarac pozvao mesoprerađivače da otkupe viškove

Košarac pozvao mesoprerađivače da otkupe viškove
Foto: N.N. | Košarac pozvao mesoprerađivače da otkupe viškove
Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da će sa svim entitetskim partnerima raditi na zaštiti domaće proizvodnje i apelovao na mesoprerađivače, koji se bave spoljnotrgovinskim prometom, da otkupe primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH).

Košarac je nakon sastanka sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i Seljačkog saveza FBiH istakao da je poljoprivreda primarna ustavna nadležnost entiteta i da ta vrsta odnosa treba da bude definisana kroz politike koje utvrđuju nadležna entitetska ministarstva.

On je ocijenio da spoljnotrgovinski promet funkcioniše u skladu sa međunarodnim potpisanim ugovorima i pozitivnim zakonskim propisima, te da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa hoće da se to nastavi, pa i u povećanom obimu, primjenom ugovora SSP, Cefta i Efta.

"Sa druge strane, razumijem neophodnost adekvatnih politika u smislu otkupljivanja domaće proizvodnje. Mi smo potpuno privrženi da zajedno sa svim entiteskim partnerima radimo na zaštiti domaće proizvodnje ne ugrožavajući međunarodne potpisane ugovore", istakao je Košarac.

Košarac je naglasio da su poslovi koji su nastavljeni sa Turskom smanjeni, te da su unutrašnji viškovi u BiH su značajni.

On smatra da se treba vidjeti na koji način da se otkupi, prije svega domaća proizvodnja, te najavljuje da će u narednim danima apelovati na mesoprerađivače da otkupe primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj i FBiH.

Prema njegovim riječima, tu mora da postoji solidarnost jer je to veoma bitno, ne samo sa aspekta solidarnosti, nego i da to, sa aspekta vrednovanja rada i procesa proizvodnje, bude na realnim tržišnim cijenama.

Košarac je uvjeren da imaju kapacitete da pokrenu postupak zaštite kroz uvođenje zaštitnih mjera u skladu sa potpisanim ugovorom SSP-e i pravilima Svjetske trgovinske organizacije iako BiH još nije njena članica.

"Na temelju dobijenih validnih podataka od nadležnih institucija i pokretača postupka uvođenja zaštitnih mjera, Ministarstvo spoljne trgovine ima zakonsku obavezu da taj postupak utvrđuje, pokreće, najavljuje kod nadležnih evropskih institucija i da se u tom kontekstu krećemo ka uvođenju zaštitnih mjera za koje smatram da će biti neophodne ako smo, a jesmo, privrženi zaštiti domaće proizvodnje sa jedne strane, a sa druge cijenim da će biti razumjevanja onih prema kojima će uslijediti takve mjere, a to su neka druga tržišta, kao našu veoma izraženu potrebu da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

On vjeruje da postoje kapaciteti u mesoprerađivačkoj industriji u FBiH i Republici Srpskoj da se otkupe ovi viškovi i da će mesoprerađivači, koji se bave spoljnotrgovinskim prometom, da otkupe te viškove i na taj način smire naslijeđenu netrpeljivost između primarnih prerađivača i prerađivača mesa.

Košarac vjeruje da neće morati donijeti zaštitne mjere, koje najavljuje, nego da će se mesoprerađivači u Republici Srpskoj i FBiH uključiti da se ovi viškovi otkupe.

"Kroz primjenu određenih propisa ćemo adekvatno tretirati one koji budu otkupljivali domaću proizvodnju. U tom smislu ćemo imati vrlo jasan zadatak prema sektoru poljoprivrede, carine i sektoru za spoljnotrgovinski promet i strana ulaganja da nađemo nove kriterijume kako bi one, koji otkupljuju domaću proizvodnju, stimulisali kroz odobravanje određenih kvota da i oni mogu da budu, od nadležnih instutucija, na adekvatan način tretirani", rekao je Košarac.

 

Na pitanje kakvo je stanje sa zalihama hrane u BiH, Košarac je istakao da spoljnotrgovinski promet funkcioniše i da su, prilikom vidljivih mjera određenih zemalja u okruženju, entitetske institucije i Savjet ministara bili vrlo aktivni da omoguće da spoljnotrgovinski promet funkcioniše.

Košarac podsjeća da je Kancelarija za veterinarstvo mobilna 24 časa i da su veterinari bili na graničnim prelazima, a Ministarstvo spoljne trgovine imalo je aktivnu ulogu kada su u pitanju zelene prioritetne trake i definisanje proizvoda svih zemalja kroz Ceftu, da BiH bude prisutna na temelju svih zahtijeva koji su došli od nadležnih entitetskih tijela.

On misli da je spoljnotrgovinski promet otvoren i da je pod potpunom kontrolom, a da sve nadležne institucije rade u skladu sa zakonom.

Na pitanje da li može nadležnosti prebaciti na nivo BiH, Košarac je rekao da neće, te da će sve ostati onako kako piše u Ustavu.

"Ono što su ustavne nadležnosti entiteta ostaće ustavne nadležnosti entiteta. Neću se baviti nikakvom centralizacijom, niti imam namjeru, niti politički stav te vrste, niti lično da pravim neke centralne magacine, niti centralne institucije u BiH. Neka svaki entitet postupa u skladu sa onim šta u Ustavu piše", naglasio je Košarac.

On je istakao da je puno spekulacija o tome šta je u Republici Srpskoj, pogotovu medija iz FBiH.

"Tamo postoje nadležne institucije gdje se podnosi izvještaj i vjerujem da u skladu sa demokratskom praksom i ustavnim kapacitetima Republike Srpske nadležni direktori neke institucije podnose izvještaj nadređenim organima", pojasnio je Košarac.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je tema današnjeg sastanka bila tržišni viškovi svinjskog i junećeg mesa.

"Na ovom sastanku, iako je kasno, jer su farme prepune, nadamo se da smo postigli određene kompromise", rekao je Marinković.

Marinković je rekao da je na sastanku utvrđeno da je neophodno uvesti zaštitne mjere zbog evidentnih tržišnih viškova mesa, koje će pripremiti resorno ministarstvo.

"Vidjećemo koje zaštitne mjere mogu da budu uvedene, a da budu u skladu sa potpisanim SSP-om i CEFTA ugovorima. Vrlo brzo, u narednom periodu, vidjećemo šta će se izdešavati", izjavio je Marinković i dodao da je zajednički konstatovano da treba pozvati domaće mesoprerađivače da po fer tržišnoj cijeni otkupe viškove.

On je rekao da je Savez predlagao mjere u vidu carina od 10 odsto na period od dvije godine na meso, polutke i svježe rashlađeno meso.

Marinković je rekao da tržišni viškovi mesa nisu veći od potreba koje može da apsorbuje tržište BiH, te da bi time bila data mogućnost farmerima da obnove proizvodnju i na taj način smanje gubitke.

Problem je urgentan, kaže Marinković, ali se nada će Ministarstvo uskoro donijeti razradu zaštitnih mjera, kao i da će domaći mesoprerađivači krenuti u otkup.

On je istakao da Savez nema primjedaba da je ugrožen plasman voća i povrća.

Član Seljačkog saveza FBiH o zaštiti domaće proizvodnje Ljuban Gudelj rekao je da je Savez saglasan sa danas donesenim zaključcima.

"Ovaj problem je više izražen u Republici Srpskoj, nego u FBiH, ali dijelimo slične probleme. Mi u FBiH imamo manje tovnih svinja i manje junadi", rekao je Gudelj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije