Agrar

Kvalitetan krompir raste pored Une

Kvalitetan krompir raste pored Une
Foto: N.N. | Kvalitetan krompir raste pored Une

BIHAĆ - Ekrem Zulić iz sela Ripač, nadomak Bihaća, jedan je od najvećih individualnih poljoprivrednih proizvođača na ovim prostorima i punih petnaest godina uspješno se bavi agrarnom proizvodnjom.

U ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi na površini većoj od 16 dunuma, na parcelama pored rijeke Une, zasijao je krompir, te ističe kako je ove godine nabavio sjeme iz Nizozemske, zemlje koja je proizvođač najkvalitetnijeg sjemenskog krompira u svijetu.

Ukoliko vremenske prilike budu poslužile, dodaje, nada se bogatom urodu.

"Može se konstatovati kako je vrijeme do sada idealno za krompir, bilo je dosta vlage koja je pospješila cvjetanje i razvoj plodova i nadati se i dalje takvim prilikama", ističe Zulić.

Međutim, kaže kako je takvo vrijeme pogodovalo i razvitku štetnika, koji napadaju stabljike krompira, zbog čega je započeo njihov tretman i tešku borbu u nastojanju da sačuva vitalnost svojih usjeva.

"Kada je riječ o ovoj kulturi, mora postojati vremenski razmak od tri do četiri godine da se krompir ne sije na istoj parceli, kako bi se spriječio razvoj patogenih bolesti. Zbog toga je, u međuvremenu, najbolje te parcele kultivisati drugim povrćem", navodi Zulić.

Kaže kako se problem bakterijskih infekcija ne može u potpunosti riješiti, ali se može minimalizovati primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera. Navodi kako ovi prostori imaju ogroman potencijal za proizvodnju krompira, ali da je uslov da se poljoprivrednici opredijele za određene sorte i pronađu tržište za svoje proizvode. Također, jedan od limitirajućih faktora je i relativno skupo sjeme, a ove godine Zulić je taj problem riješio time što je aplicirao na poziv grada Bihaća za subvenciju poljoprivredne proizvodnje. Time je obezbijedio neophodna sredstva, pa je umjesto četiri od pet dunuma, koliko obično zasije krompirom, ove godine kultivisao tri puta veću površinu.

"Poljoprivreda zahtijeva cjelodnevni angažman, znači rad od jutra do mraka, posebno u periodu vegetativnog razvoja biljaka. Mora im se obezbijediti dovoljno vode i minerala, očistiti ih od korova i odbraniti od štetnika. U svemu mi pomažu supruga i sin, a ja samo mogu reći da se od poljoprivrede može dobro živjeti, ali samo uz predan rad i angažman", kaže Zulić.

Treba istaći kako se Zulići bave i uzgojem drugih poljoprivrednih kultura, a posebno su uspješni u uzgoju graha, paprike, paradajza, lubenice i dinje. Inače, ukupna sredstva koja su ove godine usmjerena za subvenciju poljoprivredne proizvodnje iz gradskog budžeta Bihaća iznose 230.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije