Agrar

Lazarević: Dogovorene aktivnosti za pomoć poljoprivrednicima

Lazarević: Dogovorene aktivnosti za pomoć poljoprivrednicima
Foto: N.N. | Lazarević: Dogovorene aktivnosti za pomoć poljoprivrednicima

BIJELJINA - Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević izjavio je da je sastanak sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem bio veoma konstruktivan i da je dogovoren niz koraka koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju uslova za poljoprivredne proizvođače u Semberiji.

Lazarević je naveo da je sa Petrovićem imao veoma sadržajan sastanak koji je trajao skoro tri sata, a glavna tema bio je budžet Agrarnog fonda i pravilnik o dodjeli podsticaja za 2021. godinu.

"Razmotrili smo mogućnosti da budžet Fonda u ovoj godini iznosi šest odsto ukupnog budžeta Grada Bijeljina, kako je definisano odlukom Gradske skupštine o osnivanju Agrarnog fonda", naveo je Lazarević u pisanoj izjavi medijima.

On dodaje da je na sastanku razgovarano i o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, pri čemu je Petrović preuzeo obavezu da uskoro organizuje sastanak delegacije Grada Bijeljina i Agrarnog fonda sa resornim ministrom Borisom Pašalićem.

"Postoji više veoma značajnih tema u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Grada Bijeljina. To je, prije svega, usklađivanje preklapanja podsticaja Agrarnog fonda grada sa podsticajima Agencije za agrarna plaćanja, što umanjuje visinu podsticaja po nekim članovima Pravilnika o dodjeli podsticaja Agrarnog fonda", naveo je Lazarević.

On ističe da je značajna tema i olakšavanje procesa dobijanja i smanjenje cijene koštanja građevinskih dozvola za privredne objekte u poljoprivredi, koje su uslov za prijavu poljoprivrednih proizvođača za agrarne podsticaje, posebno za podsticaje iz fondova EU.

Lazarević dodaje da je gradonačelnik Bijeljine obećao da će uskoro organizovati sastanak sa predstavnicima fondova EU za poljoprivredu u Sarajevu o temi približavanja ovih fondova poljoprivrednicima u Semberiji.

On kaže da je Petrovićem razgovarao i o određenim primjedbama u vezi sa dodjelom agrarnih podsticaja u prethodnom periodu, koje je primijetio u posljedna četiri mjeseca od kada je preuzeo dužnost direktora Agrarnog fonda, kao i o nekim primjedbama koje su došle do gradonačelnika Bijeljine.

Lazarević dodaje da su kratko razgovarali o primjedbama u vezi sa dodjelom podsticaja u ranijem periodu i o nekim primjedbama u vezi sa organizacijom rada u Fondu.

"To nikako nije bila glavna tema našeg sastanka, kao što su to prenijeli pojedini mediji. Naš osnovni zadatak, i gradonačelnika Bijeljine i Agrarnog fonda, jeste da omogućimo što bolje uslove za poljoprivredne proizvođače u skladu sa našim mogućnostima u otežanim uslovima rada zbog širenja virusa korona", naveo je Lazarević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije