Agrar

Lubenica rodila na cazinskim poljima

Lubenica rodila na cazinskim poljima
Foto: Ustupljena fotografija | Lubenica rodila na cazinskim poljima

CAZIN - Iako uzgoj lubenice na prostorima Unsko-sanskog kantona nema dugu tradiciju, iz godine u godinu sve je više poljoprivrednika koji se počinju baviti tom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

Među njima su i supružnici Rifet i Almira Pondro iz naselja Crnaja, nadomak Cazina, koji ove godine očekuju oko 30 tona ove slatke delicije, što će za njih biti rekordna godina.

Navode kako su dobrom urodu pogodovale povoljne vremenske prilike, a da je zbog visokih temperatura berba započela nešto ranije nego proteklih godina.

Kažu kako su do sada oprobali sadnju više vrsta lubenice, kraljice slasti, te su vremenom odabrali one koje najbolje uspijevaju i čiji plodovi imaju najviši kvalitet. 

"Ovih dana Cazin je pun ljudi, veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu provodi godišnje odmore kod svojih kuća. Zanimljivo je kako oni uvijek radije biraju domaće, autohtone proizvode, pa zasad nemam problema s plasmanom i nadamo se kako ćemo većinu proizvoda rasprodati", kaže Almira Pondro. 

Ističe kako problem u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu ogromne količine ovih kultura na domaće tržište. Ipak, uvjerena je kako lubenice sa cazinskih polja kvalitetom nimalo ne zaostaju za uvoznim te ističe kako kod kuće uspijevaju prodati najveći dio proizvoda. 

Pored proizvodnje lubenice, glavno zanimanje ovog vrijednog bračnog para je stočarstvo i proizvodnja mlijeka, a na svom prostranom posjeduju imaju 40 muznih grla te drugu stoku. Supružnicima u svakodnevnim poslovima pomaže i najmlađi sin, a zbog obima posla rade od jutra do večeri. 

"Trenutno najveći problem, kada se radi o poljoprivredi na ovim prostorima, jeste nedostatak radne snage. Teško je pronaći radnike i pored toga što nudimo visoke dnevnice, pa najveći dio posla obavljamo sami. Nije lako, ali drugog izbora nemamo", kaže Almira. 

Dodaje kako će se, bez obzira na ekonomske efekte, uzgojem lubenice nastaviti baviti i u narednom periodu, a proizvodnju namjeravaju proširiti. 

"Dogodine planiramo i sadnju dinje, jer su se klimatski uslovi značajno promijenili, pa sve pogoduje tome da proizvodimo dinju i lubenicu", kaže ova vrijedna poljoprivrednica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije