Agrar

Majevičkim voćarima podijeljeno 5.000 sadnica šljive

Majevičkim voćarima podijeljeno 5.000 sadnica šljive
Foto: Ilustracija | Majevičkim voćarima podijeljeno 5.000 sadnica šljive

LOPARE - U Loparama je danas održano stručno predavanje voćarima majevičkog kraja i organizovana podjela 5.000 sadnica šljive, čime se krenulo u aktivnosti podizanja većeg broja zasada voća na području ove lokalne zajednice.

Željko Kerović, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, rekao je novinarima da je sadni materijal podijeljen za 62 voćara koji su se prijavili za dodjelu, kao i da ih ima još koji će u kasnijoj fazi biti uključeni u ove aktivnosti.

"Imamo 300.000 mlađih stabala na području opštine, od kojih se proizvede godišnje 2.000 tona konzumne šljive", naveo je Kerović.

On je naglasio da postoji veliki interes ljudi da se time bave, te da u ovoj lokalnoj zajednici egzistira i firma "Fruktum" koja ima velike kapacitete za otkup i prodaju, a zajedno sa njom i opštinom Trstenik u Srbiji organizovana je podjela sadnica voćarima u Loparama.

Jadranka Bojić, savjetodavac za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, područne jedinice Bijeljina, održala je prisutnim voćarima predavanje o pripremi zemljišta za sadnju, odabiru parcele, specifičnostima i karakteristikama zemljišta.

Dimitrije Jović iz sela Puškovac kod Lopara ima zasađenih 1.500 sadnica razne vrste šljive, čiji rod plasira u inostranstvo i na kvantašku pijacu u Bijeljini, a nešto ostane i za preradu u domaćinstvu.

"Na predavanjima mnogo naučimo, čujemo i saznamo što se tiče voćarstva. Sadnicama koje sam dobio popuniću svoj zasad, a najveći problem u budućnosti, za nas poljoprivrednike, biće radna snaga", naveo je Jović.

Najveći otkupljivač šljive u majevičkom kraju je firma "Fruktum", koja posjeduje i najveći zasad na Balkanu od 40.000 sadnica ovog voća zasađenog na 50.000 hektara površine i ima mogućnost izvoza na inostrano tržište.

Proizvođači svoj proizvod plasiraju u NJemačku, Austriju, Italiju i druge zemlje gdje postoji interes za šljivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije