Agrar

Milićki pčelari prebrodili teškoće uz pomoć resornog ministarstva

Milićki pčelari prebrodili teškoće uz pomoć resornog ministarstva
Foto: Srna | Milićki pčelari prebrodili teškoće uz pomoć resornog ministarstva

MILIĆI - Milićki pčelari su zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opštine uspjeli da prebrode sve teškoće koje su imali prošle godine, rekao je predsjednik Udruženja pčelara "Matica" iz Milića Marko Tomić.

"Imamo podsticaje od lokalne zajednice koja je uložila oko 50.000 KM u projekat "Zaštitimo pčele, spasimo eko-sredinu", pčelari koji su registrovani imaju podsticaje od države, a svaka pomoć nam dobro dođe", rekao je Tomić Srni.

On je istakao da je milićko udruženje, koje je registrovano 2004. godine, poznato u Republici Srpskoj po tome što je do nedavno imalo četiri registrovana repro-centra za proizvodnju matica.

Tomić kaže da su danas, nakon 15 godina, organizovali predavanje za oko 30 pčelara početnika iz Udruženja "Matica" s ciljem da što bolje budu uvedeni u proces proizvodnje.

Predavanje je održao bivši profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Mića Mladenović, koji je rekao Srni da je pčelarstvo produktivna grana privrede i da postaje unosno zanimanje od kojeg se može živjeti.

Mladenović kaže da je ljudima koji počinju da se bave pčelarstvom najveća motivacija novac, jer se investicije najbrže vraćaju, ali da su rezultati mogući samo uz ozbiljan rad i veliko znanje.

On je podsjetio da je u poslijednje vrijeme "hit" u Evropi i kod nas liječenje ljudi pčelinjim proizvodima, gdje se alternativna ili tradicionalna medicina sve više primjenjuje, a posebno pčelinji otrov i proipolis. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije