Agrar

Minus stigao u pravom trenutku za voće

Minus stigao u pravom trenutku za voće
Foto: Anadolija/Arhiva | Minus stigao u pravom trenutku za voće

BANJALUKA, PRIJEDOR - Hladno vrijeme došlo je u idealnom trenutku za sve voćne vrste, kazao je za "Nezavisne novine" Dejan Supić, agrometeorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Dodaje da je to prvenstveno zbog visokih temperatura koje su vladale tokom novembra i decembra, kada su se sokovi sporije transportovali iz grana u korijenov sistem, što su, kako ističe, najbolje primijetili rezači tokom rezidbe voća, jer su makaze poslije rezova bile mokre od sokova biljaka.

"Niske temperature dobre su za mirovanje, jer poznato je da svaka voćka za normalno prezimljavanje treba određen broj časova i dana sa temperaturama ispod nula stepeni. Ove niske temperature koje će se nastaviti i u narednom periodu daju nadu da ne bi trebalo da dođe do prijevremenog kretanja vegetacije, što je bio čest slučaj prethodnih godina", rekao je Supić.

Napominje da se sljedeće sedmice očekuju temperature iznad nule, što bi, kako kaže, voćari mogli da iskoriste za rezidbu voćnjaka, koja nije moguća ako se snijeg zadržava na stablima i ako temperature budu ispod nula stepeni.

"Najbolje bi bilo da se visina snježnog pokrivača poveća i da tako ostane što duži period, jer svaki duži period praćen visokim temperaturama za zimu i rano proljeće neće odgovarati voćkama", kazao je Supić.

Dodaje da, imajući u vidu da su pozni proljećni mrazevi, snijeg i niske temperature, kao i dugotrajan kišni period uzrokovali katastrofalno loš rod, ipak su, kako kaže, sve voćne vrste uspjele, uprkos sušnom periodu, tokom jula i avgusta da diferenciraju dovoljan broj rodnih pupoljaka koji obećavaju odličan rod u ovoj godini pod uslovom da ne bude mraza i niskih temperatura.

Da se voćari nadaju da će zima potrajati što duže, kako bi optimističnije ušli u ovu godinu što se proizvodnje voća tiče, potvrdio je za "Nezavisne novine" Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora.

"Neuobičajeno visoke temperature sigurno da ne odgovaraju voću u ovom periodu, tako da očekujemo da će i u narednom periodu ostati ove temperature i da će biljke biti u stanju mirovanja. Naravno, nama će najveći problem biti ako u februaru temperature budu ekstremno visoke, jer bi to potjeralo kretanje vegetacije i cvjetanje biljaka", kaže Marjanović.

Ističe da voćari nemaju mnogo načina za borbu i zaštitu biljaka.

"Ostaje nam ona stara borba, tačnije, krečenje biljaka, što bi u manjem postotku moglo doprinijeti da sporije krenu sokovi kroz biljku, a bijela boja reflektujuće djeluje na sunčevu svjetlost, tako da bi biljka koliko-toliko bila zaštićena", kaže Marjanović i dodaje da su trenutne temperature odgovarajuće, a ekstremne bi bile da se dese temperature od minus 20.

Da niske temperature pogoduju voćarima, ali i ratarima, mada bi bilo bolje da je snježni pokrivač malo veći, kaže za "Nezavisne novine" Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

"Dobro je došlo ovo vrijeme za sve proizvođače voća, svih sorti i vrsta voćnjaka, njima niske temperature pogoduju. Kada tokom zime imamo nekih 600 do 700 ledenih sati, onda možemo očekivati da će to biti jedna stabilna i sigurna godina kada je u pitanju iscvjetavanje. Sada već imamo desetak ledenih dana, a trebalo bi još ovakvih 10 ili 15 dana da bude da bismo imali normalno kretanje vegetacije i sve uslove koje biljka traži", kaže Dojčinović.

Kako kaže, imaju najavu malo većih temperatura iduće sedmice, ali će noćne temperature biti niske, što, prema njegovim riječima, ne može dovesti do toga da se biljka ugrije tokom dana.

"Što se nas voćara tiče, nastojimo da što više zasada stavimo pod protivgradne mreže i zaštitimo od grada, a na neke stvari, kao što su superćelijske oluje, tu ne možemo ništa", kaže Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije