SP Qatar 2022.

Agrar

Na provjeri prijavljene parcele sa zasijanom pšenicom u RS

Na provjeri prijavljene parcele sa zasijanom pšenicom u RS
Foto: Ilustracija | Na provjeri prijavljene parcele sa zasijanom pšenicom u RS
Srna

U Republici Srpskoj u toku su provjere da li je pšenicom zasijano svih 15.600 prijavljenih hektara, a ova akcija Ministarstva poljoprivrede preduzeta je radi sprečavanja da milion KM podsticaja bude uzalud potrošeno.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za agrarna plaćanja Srpske Predrag Sladojević naveo je da će akcijom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske na terenu biti utvrđeno da li su podsticaji koje poljoprivrednici dobijaju za pšenicu opravdani ili se zloupotrebljavaju budžetska sredstva.

On je za "Večernje novosti" rekao da poljoprivrednici u svojim zahtjevima za podsticaje navode kolike parcele će zasijati pšenice, a na resornom ministarstvu je da utvrdi da li je tako i urađeno na terenu.

"Provjera se sada radi i uz pomoć satelitskog praćenja zasijanih površina odnosno programa 'Etfarm', što je prva godina primjene ovog programa u Srpskoj", kaže Sladojević i ističe da je satelitskim snimcima pokriveno 9.600 hektara u Srpskoj.

On ističe da su podaci sa satelitski pokrivenih terena već dobijeni, ali da se na terenu još jednom sve provjerava.

"Oko 6.000 hektara, koje nisu pokrivene satelitima, obilazimo i detaljno provjeravamo. Posao ćemo završiti do žetve", rekao je Sladojević.

Sladojević je naglasio da je za već provjerenih 9.600 hektara utvrđena nepravilnost kod četvrtine, odnosno u 20 do 25 odsto slučajeva, i već su jasne sankcije za one koji su obmanuli resorno ministarstvo i nisu uopšte obradili parcele za koje su tražili podsticaje.

"Za one koji su se prijavili za podsticaje, a na parcelama nisu ništa zasijali, slijedi kazna da se dvije godine ne mogu prijavljivati za podsticaje propisane pravilnicima. Oni poljoprivrednici koji su dio prijavljenih parcela zasijali, a dio nisu, dobiće podsticaj, ali će im se dio koji nije zasijan odbiti", pojasnio je Sladojević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije