Agrar

Najavljen mraz u RS, kako da zaštitite voćnjake

Najavljen mraz u RS, kako da zaštitite voćnjake
Foto: Pixabay | Najavljen mraz u RS, kako da zaštitite voćnjake

BANJALUKA - Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će četvrtak ujutro na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, s minimalnom temperaturom vazduha od -5 do -2 stepana Celzijusova, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, ta temperatura biti lokalno i niža.

"Potencijalnu opasnost od mraza imamo u cijelom sjevernom pojasu Republike Srpske, izraženije na sjeverozapadu, zapadu  i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine. Period najveće opasnosti je noć od 7. na 8. april, do jutra 8. aprila" upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

S obzirom da se pojedine voćne kulture nalaze u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja, navedeni mraz može da dovede do katastrofalnih šteta.

Zato iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske još jednom voćarima savjetuju da krenu da se pripremaju za predstojeći mraz, najprije kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi GA i GA4+7 (kruška), i obezbjeđenjem materijala za zadimljavanje.

Preporučuju da u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere, pripreme materijal za paljenje vatri.

"Bolje je više malih vatri nego manje velikih. Broj vatri po jednom hektaru treba biti najmanje 300. Ukoliko se ne može obezbjediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu. Vatre se mogu postavljati svaki red u cik cak rasporedu na udaljenosti od 10 m ili svaki drugi red na udaljenosti 5-6 m. Ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih 5 minuta", savjetuju iz Ministarstva.

Prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza ne preporučuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije