Agrar

Nakon 20 godina u Hrvatskoj se ponovo pojavila žuta rđa na žitu

Nakon 20 godina u Hrvatskoj se ponovo pojavila žuta rđa na žitu
Foto: Pixabay | Nakon 20 godina u Hrvatskoj se ponovo pojavila žuta rđa na žitu

ZAGREB - U Hrvatskoj se poslije 20 godina opet pojavila bolest žute rđe koja napada žitna polja i uništava pšenicu, a poljoprivrednici kažu da se bolest širi poput požara i, kako se sada očekuje, smanjiće prinos za oko 30 odsto.

"Ja sam prije četiri dana tretirao, međutim to se proširilo u dva, tri dana strahovito. Kad prođete traktorom, traktor se žuti kao da ste ga prebojili ili bacili žutu prašinu", ispričao je za Dnevnik hrvatske Nove TV slavonski poljoprivrednik Ivan Mandić.

Sada je već potpuno sigurno da će prinos biti manji za oko 30 posto. U slučaju da se bolest ne tretira, prinos bi mogao biti smanjen za 50 posto.

Žuta rđa je zapravo je gljivica koja napada list pšenice. List je zadužen za davanje energije preko fotosinteze. Kada je list žut, on to ne može da radi, a kada nema energije nema ni ploda.

Gljivici je pogodovala vlažna i topla zima, a za njeno tretiranje poljoprivrednici moraju puno da plate. Osim što će pšenice biti manje, u Hrvatskoj joj cijena pada.

Hrvatska, inače, proizvodi pšenice tri puta više od sopstvenih potreba, a uzvoza će ove godine biti manje.

Poljoprivrednici će od Ministarstva tražiti povoljne kredite zbog žute rđe. Kažu da ove godine neće propasti samo usijevi već i malobrojna porodična gazdinstva.

"Šteta od ove bolesti su 20-30 posto na usijevima. Ona je 2014. bila zadnji put evidentirana u RH kada je zahvatila podravski dio Hrvatske sve do zapadnog Srema kada su štete bile baš ovolike, znači 20-30 posto. Vjerujemo da je velik broj poljoprivrednika zaštitio...", rekao je, između ostalog, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije