Agrar

Ne cvjeta prodaja sezonskog cvijeća

Ne cvjeta prodaja sezonskog cvijeća
Foto: Dražen Pozderović | Ne cvjeta prodaja sezonskog cvijeća

BANJALUKA - Loši vremenski uslovi i pandemija znatno su smanjili prodaju cvijeća koje se kupuje i sadi u baštama i na balkonima u odnosu na isti period prošle godine, saglasni su banjalučki prodavci na pijacama.

Oni navode da prodaja nikad nije bila lošija nego u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Čim je vrijeme u minusu, odmah smo i mi. Sada kako je krenulo ljepše vrijeme prodaja se malo popravila, ali i dalje je to dosta slabije nego u istom periodu prošle godine", kazala je za "Nezavisne" Dubravka Kovačević, prodavačica cvijeća na Novoj pijaci u Lazarevu.

Navodi da su kiša i hladno vrijeme natjerali kupce da sačekaju s kupovinom cvijeća, što ide na štetu prodavaca.

Kupaca nema mnogo, a od svih izloženih vrsta surfinije i kadife se najviše prodaju.

"Imam svoju proizvodnju cvijeća i sve što je izloženo iz našeg je rasadnika, međutim kupaca i dalje zasad slabo ima", istakla je Kovačevića.

Ostali banjalučki prodavci kao glavni razlog za lošu prodaju navode pandemiju i krizu koju je ona izazvala, te da građani u ovakvim okolnostima ne razmišljaju pretjerano o cvijeću.

"Supruga i ja kupujemo isto kao prošle godine, mada su gužve manje nego inače. Cijene su iste, ali je dosta ljudi ostalo bez posla pa svoje prihode moraju preusmjeriti na važnije stvari", rekao je penzioner Mirko S.

S druge strane, iz cvjećare "Klindić" kažu da im prodaja sezonskog cvijeća za ukrašavanje balkona ide dobro i da se na tom polju ne osjeti pad, dok se pandemija odrazila na ukupnu prodaju cvijeća, koja je znatno manja nego u ranijem periodu.

I banjalučki prodavci rasada povrća kažu da je situacija loša te da nepovoljni vremenski uslovi ostavljaju tragove na prodaju.

"Prodajemo domaći rasad kao i prethodnih godina, cijene su manje-više iste, čak smo prinuđeni i da ih snizimo da bismo nešto prodali. Rasad je krenuo, tu i tamo se nešto proda, ali je razlika u odnosu na prošlu godinu ogromna", rekao je za "Nezavisne novine" Vojislav Antić, prodavac na Novoj pijaci.

On navodi da je ponuda ista kao i prije te da su se prodavci potrudili da obezbijede što širi asortiman, a da se najviše prodaju paprika i paradajz.

Prodavci kažu da očekuju bar djelomično povećanje prodaje s poboljšanjem vremenskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije