Agrar

Nikad manje svinja u Njemačkoj

Nikad manje svinja u Njemačkoj
Foto: Nezavisne novine/Ilustracija | Nikad manje svinja u Njemačkoj

Broj svinja u Njemačkoj je rekordno mali, dok se uzgajivači bore protiv rastućih troškova uzgoja. To je posljedica energetske krize u jednoj od najrazvijenijih država svijeta.

Iz Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) saopštili su da su zalihe svinja, kao i broj svinja na farmama smanjeni zbog teške ekonomske situacije. Ukazali su na to da su nagli rast cijena energije, đubriva i stočne hrane, proizvodnju učinili skupljom.

Do 3. novembra je bilo registrovano 21,3 miliona svinja, što je manje za 10 odsto u odnosu na prethodnu i 20 procenata manje u odnosu na 2020. godinu. U Destatisu su naglasili da je to najmanji broj svinja u istoriji, prenosi Bizlife.

U Njemačkoj je ove godine 1.900 farmi manje, dok je ovo smanjenje od 2020. do 2021. iznosilo 1.600. Prema podacima iz oktobra ove godine, troškovi proizvodnje su porasli za skoro 47 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

I ovi podaci pokazuju da njemačka industrija trpi udarce usljed znatnog rasta cijena energije koja je počela nakon rata u Ukrajini.

Mnogi proizvođači u energetski intenzivnim sektorima, što se odnosi i na hemijsku industriju, smanjili su proizvodnju, dok neki otpuštaju radnike i/ili premještaju poslovanje u inostranstvo kako bi snizili troškove poslovanja.

Kako je za CNN izjavio ekonomista Deutsche banke Marc Schatenberg, na proljeće bi dva miliona njemačkih radnika moglo biti primorano na odmor zbog rasta cijena energije i potencijalne nestašice gasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije