Agrar

Njive, farme i fabrike hrane donose 2,7 milijardi maraka

Njive, farme i fabrike hrane donose 2,7 milijardi maraka
Foto: N.N. | Njive, farme i fabrike hrane donose 2,7 milijardi maraka

BANJALUKA - Očekivana ukupna izlazna vrijednost sektora poljoprivrede i prehrambene industrije u Srpskoj ove godine iznosi više od 2,7 milijarde maraka.

Navodi se to u Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u 2020. godini, koju je juče usvojila Vlada Srpske.

"Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje (biljna i animalna) u 2020. godini procjenjuje se na 1.763.184.006 KM. Procijenjena vrijednost proizvodnje u prehrambenoj industriji je 959.032.777 KM", precizirano je u ovoj informaciji.

Prema procjenama stručnih službi resornog ministarstva, očekuje se da će kukuruzom biti zasijano oko 131.211 ha, tj. nastavak trenda smanjenja površina pod kukuruzom, ali se zato vjeruje u povećanje površina pod sojom.

"Procijenjena vrijednost proizvodnje ratarskih kultura u 2020. godini iznosi oko 400 miliona KM", navodi se u informaciji.

Očekuje se u ovoj godini i povećanje površina pod industrijskim biljem. Sjetva soje je planirana na oko 4.682 ha, uljane repice na oko 1.747 ha, suncokreta na 895 ha, a duvana na oko 815 hektara.

"Povećanje površina pod industrijskim biljem u odnosu na prethodnu godinu iznosiće 10 odsto", ističe se u usvojenoj informaciji.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ovogodišnja proizvodnja krompira će biti zasnovana na oko 10.475 ha (za 500 hektara više u odnosu na 2019.), a očekivani prinos iznosiće oko 26 t/ha.

"Očekuje se i povećanje površina pod lukom i drugim povrtarskim kulturama. Prema procjenama, ukupna vrijednost povrtarske proizvodnje biće oko 240 miliona KM", ističe se u ovoj informaciji.

Kada se podvuče crta, a prema procjeni resornog ministarstva, ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi zasnovaće se na oko 166.123 ha, a očekivana vrijednost je oko 567 miliona KM.

Optimistični su podaci i kada su u pitanju aktivnosti u voćarstvu i vinogradarstvu.

"Ukupni procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva je oko 331.000 t, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM", navodi se u procjenama.

Kada je u pitanju animalna proizvodnja u Srpskoj, njena osnovna karakteristika je stagnacija brojnog stanja svih vrsta domaćih životinja, te prekomjerni uvoz.

Recimo, kada govorimo o stočarskoj proizvodnji u RS u 2020, očekuje se 21.200.000 kg domaće govedine, 342.133.000 litara kravljeg mlijeka, 29.150.000 kg mesa živine, 385.500.000 jaja...

"Procijenjena vrijednost stočarske proizvodnje u Srpskoj u 2020. godini je 898.798.309 KM", navodi se u ovoj informaciji.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da se očekuje znatno povećan obim proljećne sjetve, posebno zbog okolnosti koje su nas zadesile, ali i zbog podsticanja masovnije sjetve.

"Procjenjujemo i da će prehrambena industrija u ovoj godini bilježiti pomake u smislu većeg obima proizvodnje", rekao je Pašalić.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da sve ukazuje na to da će proizvodnja u ovoj godini biti povećana.

"Narod se odlučuje za proizvodnju jer su shvatili da je hrana strateško oružje, a ne samo prijeka potreba", kaže Marinković za "Nezavisne novine".

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, naveo je da im je u vezi sa situacijom koju izazivaju virus korona i uvedene rigorozne mjere kretanja ljudi, robe i novca potrebna pomoć države da bi mogli dovesti voćarsku sezonu i proizvodnu godinu do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije