Agrar

Obezbijeđeni plastenici za vrijedne dobojske poljoprivrednike

Obezbijeđeni plastenici za vrijedne dobojske poljoprivrednike
Foto: N.N. | Obezbijeđeni plastenici za vrijedne ruke dobojskih poljoprivrednika

DOBOJ - Dobojlije ne moraju da brinu gdje će se na proljeće snabdijevati zelenom salatom, mladim lukom i špinatom, jer će to za njih proizvesti vrijedne ruke 20 poljoprivrednih proizvođača iz ovdašnjih sela koji su dobili plastenike za zimsku proizvodnju poljoprivrednih kultura.

Plastenici su obezbijeđeni u okviru projekta ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih osoba koje će kroz plasteničku proizvodnju ostvariti prihode, a koji Gradska uprava Doboj realizuje u saradnji sa NVO.

"Izabrano je 20 korisnika, dodjeljuje se plastenik od stotinu metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom. Korisnici su izabrani po javnom pozivu koji je raspisao grad. Bitno je bilo da registruju poljoprivredno gazdinstvo i da imaju u vlasništvu ili zakupu poljoprivrednu površinu na koju će postaviti plastenik", kazao je Anis Husaković, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu.

Plastenike su, između ostalih, dobile Dževada Fetić iz Ševarlija i Zora Stančić iz Boljanića, koje su nam kazale da imaju zavidno iskustvo ne samo u plasteničkoj, nego i u proizvodnji na otvorenom.

"Bavimo se poljoprivredom već dugo godina, imamo kod kuće manji plastenik, koji smo sami sebi napravili. Proizvodimo papriku, paradajz, krastavce, ali u vrlo malim količinama, samo za naše potrebe. A sada kakvo dolazi vrijeme, moram se malo više angažovati. Mislim da će nam ovo dosta pomoći. Meni kao domaćici je jedini izvor prihoda, ne radim nigdje, a imam četvoro djece", kaže Dževada Fetić.

I Zora Stančić ima manji plastenik, za lične potrebe.

"S obzirom na to da su vremenski uslovi ovakvi kakvi jesu, smatram da je plastenik najpovoljniji, zato mi je drago što sam dobitnik", kazala je ona.

Projekat zimske proizvodnje u plastenicima sufinansira grad sa 40 odsto, sa istim iznosom učestvuje i nevladin sektor, dok korisnici izdvajaju 20 procenata, odnosno po 547 KM.

"Projekat je ukupne vrijednosti 54.720 KM. U plastenicima mogu početi proizvoditi za tržište i time svojim radom obezbijediti sebi uslove za život", rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije