Agrar

Od naredne godine podsticaji i za "vikend stočare"

Od naredne godine podsticaji i za "vikend stočare"
Foto: Vesna Duka | Od naredne godine podsticaji i za "vikend stočare"

TREBINJE - Gradska uprava Trebinja će u narednoj godini po prvi put obezbijediti sredstva za obnovu stočarskih objekata na selu i dodjeljivati sredstva ljudima koji tamo ne žive, ali imaju vikendice ili će se baviti stočarstvom kao dodatnom djelatnošću iako žive u gradu.

Za ove namjene je u gradskom budžetu već planirano 85.000 maraka, sa mogućnošću proširenja projekta u dogovoru sa zainteresovanim, što je novi vid subvencije stočarstva, za koje su preko gradskog Agrarnog fonda u srijedu potpisani novi ugovori sa 22 stočara, vrijednosti oko 35.000 maraka.

"Mi smo, osim standardnih davanja i subvencija, opredijeljeni da u svakom smislu unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju, pa smo i potpisivanjem ovih ugovora dodijelili sredstva za svih 22 stočara, koliko ih se i prijavilo preko javnog poziva, jer nikoga nismo željeli odbiti, već smo rasporedili sredstva koja smo imali, uz obećanje da svi ovi ljudi i u narednom periodu imati našu podršku", kazao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

On je napomenuo da većina njih svoje proizvode plasira preko Hercegovačke kuće, bilo da su u pitanju stočari, ali i poljoprivrednici kojim je otkup zagarantovan, jer je mnogo veća potražnja nego je ponuda u Hercegovačkoj kući koja se uskoro otvara i u Beogradu.

Da je potražnja veća od ponude potvrdio je i direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina, napominjući da Grad podržava i programe podrške stočarskoj proizvodnji, kao i poljoprivrednicima, jer je potražnja za voćem, povrćem i njihovim prerađevinama jednako velika kao i za mliječnim i mesnim proizvodima.

"Komisija Agrarnog fonda je u ovom projektu podrške stočarima obilazila teren i sačinila specifikaciju, prema kojoj je svih 22 korisnika dobilo određena sredstva, shodno uslovima koje ispunjavaju", kazao je Dutina, objasnivši da će se ovim programom pružiti pomoć stočarima koji su započeli objekat da ga završe, te za popravku postojećih objekata ili proširivanje.

Mlada Nikolina Bratić iz trebinjskog sela Aranđelovo, budući da nisu zaposleni ni ona ni njen suprug, žive isključivo od poljoprivrede i stočarstva na svome gazdinstvu koje broji samo 20 muznih krava, kao i svinje i ovce, ali planiraju i proširenje kapaciteta.

"Pomoć nije dovoljna ali će pomoći, a, s obzirom da do sada nismo sarađivali sa Hercegovačkom kućom nadamo se i takvoj saradnji, jer možemo ponuditi svoje mliječne proizvode, krompir i drugo povrće", kaže ona.

Njen brat Dragan Paranos, koji više od 20 godina radi kao vatrogasac, nikada nije ni pomislio napustiti selo Aranđelovo, već od svoje plate i poljoprivrednih prinosa sa suprugom izdržava četvoro djece, jednog studenta i tri đaka.

"Pored zahvalnosti za pomoć koju nam pruža Grad, moram da dodam da i moja djeca primaju subvencije kao djeca iz ruralnih krajeva, na čemu smo takođe zahvalni", dodaje on.

Slično razmišlja i Stevo Škrivan iz sela Kočela, čije dvoje djece vozare u grad u školu, a on i njegova supruga, iako oboje nezaposleni, sasvim solidno privređuju na svome imanju i žive od njega.

"Ovo nisu predizborni hvalospjevi, već zaista moram da kažem da je ova vlast pomogla trebinjsku poljoprivredu mnogo više nego oni prošli i ne mogu da im se ne zahvalim, tim prije što sam i ranije ostvarivao slične subvebncije, a i jedno dijete koje je još u osnovnoj školi ima i naknade kao dijete sa sela, dok je drugo srednjoškolac", dodao je Škrivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije