Agrar

Opština pomaže farmerima u kupovini mehanizacije i stoke

Opština pomaže farmerima u kupovini mehanizacije i stoke
Foto: Zlatan Čekić | Opština pomaže farmerima u kupovini mehanizacije i stoke

SANSKI MOST - Općina Sanski Most osigurala je 70.000 maraka iz lokalnog budžeta s ciljem sufinansiranja nabavke poljoprivredne mehanizacije i novih muznih grla za ovdašnje poljoprivredne proizvođače, a u petak su potpisani ugovori o realizaciji tih finansijskih sredstava.

Načelnik ove općine Faris Hasanbegović istakao je kako su korisnici ovoga programa odabrani putem javnog poziva, a radi se o ukupno 24 poljoprivredna proizvođača.

"U pitanju su investicioni projekti koji se odnose na obnovu stočnog fonda kroz nabavku novih muznih grla te nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, odnosno novih poljoprivrednih mašina i priključaka. U njihovoj realizaciji lokalne vlasti sudjeluju sa iznosom od oko 70.000 maraka, odnosno sa 25 odsto od ukupne vrijednosti projekta. Ukupno su odabrana 24 korisnika, od kojih se njih 22 odlučilo za nabavku mehanizacije, a dvojica za obnovu stočnog fonda", kazao je Hasanbegović.

On je dodao kako su poljoprivrednici podržali ovakav vid zajedničke saradnje na realizaciji ovog projekta, koji će u velikoj mjeri doprinijeti održivosti i poboljšanju poljoprivredne proizvodnje, a za narednu godinu najavio je planiranje još većih sredstava u ove svrhe.

Iako je posljednjih nekoliko godina na području Sanskog Mosta izražen trend odlaska ljudi sa sela, koji zbog rada u inostranstvu napuštaju poljoprivredne poslove i zatvaraju farme, ipak i dalje vlada interes za poljoprivredom, pogotovo kod mladih ljudi, iza kojih država treba stati i pružiti im svaki vid podrške, smatra Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, lokalne vlasti su ove godine, s ciljem stimulisanja poljoprivredne proizvodnje izdvojile ukupno 400.000 maraka, što su do sada najveća izdvajanja u sektoru agrara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije