Agrar

Osu šiškaricu suzbili uvoznim insektom

Osu šiškaricu suzbili uvoznim insektom
Foto: N.N. | Osu šiškaricu suzbili uvoznim insektom

BIHAĆ - Zahvaljujući efikasnim mjerama zaštite koje se poduzimaju posljednjih nekoliko godina u značajnoj mjeri suzbijeno je širenje ose šiškarice, invazivnog insekta koji napada kestenove šume na području Unsko-sanskog kantona, nakon čega je započeo njihov oporavak.

Ovo kažu u preduzeću "Unsko-sanske šume" koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području ovog kantona, te ističu kako raniji napori da se suzbije štetni insekt upotrebom hemijskih preparata nisu urodili plodom.

Prema riječima Rasima Mehmedovića, stručnjaka za zaštitu šuma u pomenutom preduzeću, u proteklom periodu uništene su velike površine kestenove šume jer je osa šiškarica uzrokovala sušenje i propadanje stabala kestena.

"Ovaj insekt je uvezen iz Kine i na ovim prostorima nije imao prirodnog neprijatelja. Primijenili smo jednu inovativnu tehniku tako što smo u kestenove šume unijeli insekta paratozoida, također iz Kine, koji je prirodni neprijatelj ose šiškarice. Dosadašnji eksperimenti su pokazali kako on parazitira isključivo kestenovu osu šiškaricu jer je njegova biologija prilagođena tom štetniku", istakao je Mehmedović.

Prema njegovim riječima, pomoglo je što je ovakav način liječenja šuma primijenjen i u susjednoj Hrvatskoj, budući da se upravo s tog prostora osa šiškarica proširila na područje USK.

Mehmedović je istakao kako su značajni rezultati postignuti i na planu suzbijanja potkornjaka, insekta koji doprinosi sušenju šuma.

"Jedini način borbe protiv ovog štetnika je sječa zaraženih stabala i na tom planu smo angažovali značajne kapacitete i uspjeli ga suzbiti", kaže Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije