Agrar

Papriku i zelenu salatu navodnjavaće voda u kojoj je plivao šaran

Papriku i zelenu salatu navodnjavaće voda u kojoj je plivao šaran
Foto: Sanja Čakarević | Papriku i zelenu salatu navodnjavaće voda u kojoj je plivao šaran

DOBOJ - Revoluciju u plasteničkoj proizvodnji pokrenuo je poljoprivredni proizvođač Jugoslav Starčević iz Malog Prnjavora, kod Doboja, koji je uz pomoć Ambasade Kine u BiH započeo pilot-projekat pametne poljoprivrede i nabavio opremu iz te zemlje.

"Kombinujemo dvije vrste poljoprivredne proizvodnje, proizvodnju ribe u zatvorenom, tj. recirkularni akvakulturni sistem, i proizvodnju povrća. Suština ove proizvodnje je da mi otpad koji pravi riba šaran koristimo za prihranjivanje povrća. Ta otpadna voda sadrži ogroman broj aminokiselina i veliku količinu azota. U sklopu projekta izgrađena su dva savremena plastenika po 500 kvadrata sa kompjuterom, sa svim senzorima, i izgrađen je pomoćni objekat za mašine i za ribu. U projektu je nabavljena kompletna najsavremenija oprema iz Kine, kao i supstrati. Trebalo bi da proizvedemo u tih pet velikih rezervoara pet tona ribe za 365 dana i negdje oko 10 do 15 tona povrća. S tim da kažem da je ovo biološka proizvodnja, znači, nema dodavanja vještačkih gnojiva. Mozak ovog projekta je jedna velika mašina koja nam je stigla iz Kine", pojasnio je Jugoslav Starčević, koji je inače inženjer zaštite bilja i plasteničkom proizvodnjom se bavi 14 godina.

U njegovim plastenicima trenutno se proizvode paprika i zelena salata, a iz Kine je stigla nova oprema za horizontalnu proizvodnju jagode u plastenicima.

Mi imamo znanje i tehniku ne samo za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom, nego i za modernu plasteničku proizvodnju, poručio je Miao Dake, zamjenik ambasadora Kine u BiH.

"Kina je velika zemlja sa milijardu i 400 miliona stanovnika, tako da je poljoprivreda kod nas još najjača industrijska grana, zato na ovom području mi imamo i znanje i ljudske resurse, ali sada želimo preko ovog pionirskog projekta da prenesemo svoje moderno znanje u zemlje svijeta, evo, ovoga puta u BiH", kaže Dake.

"Riječ je o projektu vrijednosti 150.000 dolara, koji je realizovan tokom ove godine od januara sada, evo, do novembra. Riječ je o pionirskom projektu, nismo se susretali sa ovom tehnologijom, nismo se susretali sa ovim načinom proizvodnje. Mi smo neka vrsta supervizora, posrednika između naših partnera iz NR Kine, koji su željeli da finansiraju i pomognu", izjavio je Faruk Borić, predsjednik Udruženja prijateljstva između BiH i Kine.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja, rekao je da je Gradska uprava imala obavezu da koordinira projektom i da ga promoviše.

"Evo, vidjeli smo da je to zaista jedan od najsavremenijih proizvodnih objekata u povrtarstvu i mislim da će se poslije završetka ovakvog projekta mnogi vjerovatno odlučiti da krenu istim stopama", kazao je Kovačević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije