Agrar

Pašalić: Iskoristiti potencijal za uzgoj borovnice

Pašalić: Iskoristiti potencijal za uzgoj borovnice
Foto: Ilustracija | Pašalić: Iskoristiti potencijal za uzgoj borovnice

SRBAC - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da Srbac ima veliki potencijal za uzgajanje borovnice te da resorno ministarstvo pruža podršku da se proizvodnja ovog voća proširi i iskoriste potencijali u ovoj oblasti.

Pašalić, koji je prisustvovao danas podjeli startap paketa borovnice poljoprivrednim proizvođačima u ovoj opštini, istakao je značaj proizvodnje borovnice, za kojom je sve veća potražnja na tržištu.

"Borovnica se ubraja u pet najzdravijih voćaka, zahvalna je za konzumaciju te ćemo nastaviti i u drugim područjima da podržavamo zasnivanje novih zasada borovnice", rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da je cilj da se formira šire tržište na kojem će biti plasirana borovnica, za koju vlada velika potražnja i ima dobru cijenu.

"Tako da proizvodnja borovnice može biti dobra prilika za dodatnu zaradu porodici, jer se uzgaja i na malim površinama", rekao je Pašalić.

On je naveo da startap paketi sadrže sve što je potrebno kako bi se zasnovala proizvodnja borovnice na jednom dulumu te da su ove aktivnosti samo dio projekta koje Ministarstvo kroz Ifad projekat finansira sa 50 odsto sredstava, lokalne zajednice 10 odsto, a ostatak proizvođači.

Pašalić je napomenuo i da je Srbac opština u kojoj se proteklih godina značajno razvila poljoprivredna proizvodnja te da resorno ministarstvo ulaže sve napore da taj razvoj podrži i podsticajima koja dodjeljuje proizvođačima, a koji se permanentno povećavaju.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da se realizacojom ovog projekta potvrđuje dobra saradnja Ministarstva i opštine Srbac u podsticanju razvoja poljoprivredne proizvodnje.

"Sve veći broj poljoprivrednih proizvođača na području naše opštine prepoznaje značaj proizvodnje borovnice i ovo je doprinos da se zasadi koji sada postoje prošire te da proizvodnja borovnice postane brend naše opštine", rekao je Dragosavljević.

Mladen Mačinković iz Srpca, koji je po zanimanju učitelj, rekao je da se odlučio da pokrene svoju proizvodnju borovnice, jer već ima iskustva sa uzgojem ove kulture te da će mu to biti dodatni izvor prihoda.

"Borovnica je zahtjevna za proizvodnju te mi to predstavlja izazov i potrudiću se da proizvodnja bude što bolja. Nadam se i da će sa početnih 300 sadnica doći i do proširenja zasada", rekao je Mačinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije