Agrar

Pašalić: Očekujemo jesenju sjetvu na oko 60.000 hektara

Pašalić: Očekujemo jesenju sjetvu na oko 60.000 hektara
Foto: N.N. | Pašalić: Očekujemo da će jesenja sjetva biti obavljena na oko 60.000 hektara

NOVI GRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić očekuje da će predstojeća jesenja sjetva biti obavljena na oko 60.000 hektara, te da će 40.000 hektara biti pod pšenicom.

Pašalić je rekao Srni da su osmišljene mjere snažnije podrške sjetvi obezbjeđivanjem sredstava za nabavku domaćeg sjemena po regresiranoj cijeni.

"Time želimo da podstaknemo proizvođače da koriste domaće sjeme Poljoprivrednog instituta Banjaluka po jeftinijoj cijeni", rekao je Pašalić.

Pašalić je dodao da se privodi kraju proizvodna sezona koja je bila rekordna po prinosima kada su upitanju najvažnije kulture.

"Pšenica je imala prinos sedam tona po hektaru, na nekim parcelama i devet. Mi smo na oko 40.000 hektara proizveli 250.000 tona pšenice što je dovoljno za naše stanovništvo. Očekujemo dobre rezultate proizvodnje kukuruza, naše najvažnije kulture koju gajimo na 130.000 hektara", naveo je Pašalić.

Dobre rezultate, dodao je, imali proizvođači povrća i mesa, dok je u oblasti voćarstva bilo problema u Potkozarju gdje su zbog mraza manji prinosi.

"Sve u svemu, ovo je dobra godina. Mjerama Vlade rješavaju se problemi tržišnih viškova interventnim otkupom. Obezbijeđeno je tri miliona maraka za otkup mesa i dva miliona za otkup povrća", podsjetio je Pašalić.

Ukazao je da svi u regionu imaju tržišnih viškova, što je bolje nego kad ima manjak, a dodao je i da nije bilo štete od grada, osim u rubnom području uz Hrvatsku.

"Kad je u pitanju prehrambena sigurnost, imamo više nego što nam je potrebno", rekao je Pašalić i napomenuo da poljoprivredni proizvođači i dalje mogu očekivati redovnu isplatu podsticaja.

Budžet za narednu godinu, prema njegovim riječima, biće na nivou ovogodišnjeg koji iznosi 75 miliona KM, a dodao je i da je iz kompenzacionog fonda obezbijeđeno još 10 miliona KM- pet za poljoprivrednu mehanizaciju i pet za interventni otkup mesa i povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije