Agrar

Pašalić: Pomoć za dalji razvoj poljoprivrede

Pašalić: Pomoć za dalji razvoj poljoprivrede
Foto: Srna | Pašalić: Pomoć za dalji razvoj poljoprivrede

PALE - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pomoglo je u protekloj godini 1.300 poljoprivrednih proizvođača na području Sarajevsko-romanijske regije kroz nabavku 550 plastenika, opreme za pčelare, za pokretanje proizvodnje u malinarstvu i proizvodnju krompira, rekao je danas resorni ministar Boris Pašalić.

Pašalić je istakao da ovi podaci govore o velikoj aktivnosti koja se neće zaustaviti sada, nego će biti nastavljena dalje.

On je rekao novinarima da je na sastanku sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem razgovarao o nabavci junica, kao i o aktivnostima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ u vezi sa biljnom proizvodnjom, proizvodnjom povrća i brendiranja krompira.

"Ministarstvo će, pored redovnih mjera koje obezbjeđuje našim proizvođačima kroz podsticaje, obezbijediti i redovna sredstva za razvoj poljoprivrede na području opštine Pale i susjednih opština", naveo je Pašalić.

On je istakao da je na sastanku razgovarano i o problemu u šumarstvu, gdje postoji dobar ambijent da poslovanje privrednih lica, imaju tržište i dobru cijenu, ali nemaju dovoljno sirovine i ne može se sijeći više nego što je etat.

"Etat je oko dva miliona kubika u Republici Srpskoj, a potrebe drvoprerađivača su oko pet miliona kubika", naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, cilj Ministarstva je da pronađe način da svi drvoprerađivači dobiju jednak procenat drvne sirovine.

On je istakao da će resorno ministarstvo pomoći u regulaciji manjih vodotoka, ali i saniranju nekih tačaka koji su nastale kao posljedica prošlogodišnjih poplava u opštini Pale.

Pašalić je sa rukovodstvom opštine Pale posjetio proizvođača Marka Mandića, koji je podržan kroz IFAD projekat, a zatim Gradsku pijacu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije