Agrar

Planirana sjetva pšenice na 43.000 hektara

Planirana sjetva pšenice na 43.000 hektara
Foto: Arhiva/Ilustracija | Planirana sjetva pšenice na 43.000 hektara

BANJALUKA - Ove jeseni planirana je sjetva 67.475 hektara različitih vrsta žitarica i industrijskog bilja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prema podacima Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, planirana je i sjetva 1.413 hektara travno djetelinskih smješa.

U strukturi sjetve preovladava pšenica za koju se procjenjuje da će biti zasijana na skoro 43.000 hektara, a najveće sjetvene površine pod pšenicom procijenjene su za regiju Bijeljine /16.630 hektara/ i regiju Doboja /13.000 hektara/.

Ukupne površine pod pšenicom biće prema procjenama za četiri odsto veće u odnosu na 2020. godinu.

Troškovi sjetve pšenice u ovoj godini su značajno veći u odnosu na prošlu godinu i u prosjeku iznose 14 odsto, odnosno 16 odsto u zavisnosti od regije, te je nešto skuplja sjetva u Lijevču u odnosu na Semberiju.

U strukturi troškova sjetve najveće učešće imaju troškovi đubriva čija cijena je veća za 116 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Osim đubriva skoro isto učešće u troškovima sjetve imaju radne operacije koje će zbog veće cijene dizela biti skuplje u odnosu na 2020. godinu za najmanje 25 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije