Agrar

Planirane veće površine za sjetvu

Planirane veće površine za sjetvu
Foto: ilustracija | Planirane veće površine za sjetvu

TUZLA - Po Planu jesenje sjetve za 2022. godinu, na području Tuzlanskog kantona predviđeno je da se zasije 7.317 ha poljoprivrednog zemljišta i to žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem.

Površina, na kojoj će biti zasijane ozime kulture, za 1.517 ha veća je u odnosu na realizovanu sjetvu prošle jeseni.

Sjetva povrća planirana je na površini od 538 ha, što je za 68,7 ha više u odnosu na sjetvu prošle godine, a krmnim biljem planirano je da bude zasijano 1.482 ha ili za 189 ha odnosno 14,62% više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu.

Na površini od 5.282 ha ili 72,19% ukupnog plana sjetve planirana je jesenja sjetva žitaricama.

"Najznačajnija kultura koja se sije je pšenica i sjetvene površine su veće za nekih 940 ha. Imamo povećanje sjetvenih površina u nekim općinama, a u nekim manje, kao što je Kladanj, gdje su sjetvene površine manje za 3,3%", pojasnio je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu TK. Povećanje sjetvenih površina kreće se od 175,86% na području Sapne do 1,01% na području opštine Doboj Istok.

Kao i prethodne godine, u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine poljoprivrednog zemljišta za sjetvu su planirane u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Gračanici, Čeliću, Tuzli i Živinicama.

Šarac ističe da postoje otežavajuće okolnosti za realizaciju i proljećne i jesenje sjetve i ove godine zbog poskupljenja repromaterijala, mineralnih đubriva, goriva, itd. Stoga, za realizaciju Plana jesenje sjetve u ovom kantonu će biti potrebno obezbijediti 11,7 miliona KM.

"Ono što je pozitivno u svemu ovome su vremenske prilike koje omogućavaju da se sjetvene površine zasiju u što većem obimu. Nadamo se da će plan biti realiziran", ističe Šarac i naglašava da je resorno ministarstvo nastojalo obezbijediti novčana sredstva i što prije ih isplatiti poljoprivrednicima.

Ministarstvo je u završnoj fazi isplate sredstava kada je u pitanju federalni nivo podrške i to mora biti gotovo do 20. oktobra.

Vlada je dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Dopunom Programa omogućeno je pravnim licima i obrtima koji ispunjavaju propisane uslove, a koji nisu ostvarili pravo na novčanu podršku sa federalnog nivoa, da mogu ostvariti pravo na novčanu podršku za proizvodnju voća na kantonalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije