Agrar

Počela berba grožđa u Carskim vinogradima kod Trebinja

Počela berba grožđa u Carskim vinogradima kod Trebinja
Foto: Srna | Počela berba grožđa u Carskim vinogradima kod Trebinja

TREBINJE - U Carskim vinogradima podruma i vinarije "Vukoje" u Ušću kod Trebinja danas je počela berba žilavke, sorte grožđa koja je znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu, ali je i jedna od najkvalitetnijih po kojoj je ovaj podrum prepoznatljiv.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i podruma "Vukoje" rekao je novinarima da je ovaj vinograd ogledalo njihovog rada, a posebno je ponosan na žilavku, jer je njen kvalitet na najvećem nivou.

On je istakao da je žilavka sa ovog lokaliteta prisutna u Aziji, Sjevernoj Americi i Evropi i nalazi se na mnogim kartama najboljih restorana svijeta.

Vukoje je istakao da je ovo specifična godina, sa proljećem i ljetom sa 100 dana bez padavina, što je pogodovalo ekološkom uzgoju grožđa.

"Ovdje proizvodimo i naše najekskluzivnije vino – carsko vino, sve skupa kad pogledamo jako uspješna berba", rekao je Vukoje.

On je naveo da je i nešto hladnija jesen pogodovala sorti žilavke, a ovaj lokalitet Carskih vinograda je iznjedrio veliku berbu.

"Ovaj vinograd je prvi put zasađen prije 130 godina, a 2003. godine smo ga obnovili. Ovo je četvrto obnavljanje rajske sorte kao što je naša žilavka i sigurno je da je ovo znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu i nešto što je podrum `Vukoje` najviše proslavilo", rekao je Vukoje.

Izvršni menadžer podruma i vinarije "Vukoje" Mladen Fuštar rekao je novinarima da je ovo jedna od boljih godina kada je riječ o kvalitetu grožđa i dodao da za mjesec dana slijede pripreme za sljedeću berbu.

"Ove godine smo sa većim dijelom vinograda prešli na organsku proizvodnju, tako da smo dobili rezultate koje smo očekivali, možda i bolje u nekim sortama i sigurno je godina koju treba zapisati", rekao je Fuštar.

Vinogorje "Carski vinogradi" u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine, porodica Vukoje obnovila ga je prije 18 godina, a berba grožđa u Carskim vinogradima označava i kraj berbe u Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije