Agrar

Počela berba grožđa, urod umanjen za 30 odsto

Počela berba grožđa, urod umanjen za 30 odsto
Foto: Zlatan Čekić | Počela berba grožđa, urod umanjen za 30 odsto

SANSKI MOST - Započela je berba grožđa u vinogradima na području sela Kruhari, koji pripadaju preduzeću "Vinarija Tatarević", a prema riječima Miodraga Draganovića, direktora pomenute firme, urod će za oko 30 procenata biti manji nego prošle godine.

"Vremenske prilike nisu nam išle na ruku pa će baš kao i u drugim granama voćarstva biti nešto slabiji rezultati. Berba je zbog klimatskih prilika okasnila, ali nas raduje to da su preostali plodovi ipak dozreli i puni soka", istakao je Draganović.

Prema njegovim riječima, berba se odvija na površini od 2,5 hektara, gdje je zasađeno više od 8.000 sadnica sorti šerdone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju.

Cilj svega je proizvodnja kvalitetnog stonog crnog i bijelog vina koje je u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju.

"Naš krajnji proizvod od ovog grožđa moći ćemo konzumirati tek iduće godine jer je kod nas proces proizvodnje nešto duži s obzirom na to da isključivo radimo s prirodnim materijalima", dodaje Draganović.

Ističe kako gaje ambiciozne planove kada se radi o razvoju vinogradarstva s obzirom na to da su prije nekoliko mjeseci posadili nove sadnice vinove loze na površini od oko 30 dunuma zemljišta, a prve plodove iz tog vinograda očekuju za nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, vino koje proizvode je vrlo cijenjeno i traženo na tržištu, te višestruko nagrađivano za kvalitet. Inače, posao s vinogradarstvom započeo je prije desetak godina Isak Tatarević, biznismen iz Sanskog Mosta, koji već dugo živi i radi u Austriji.

On je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo radni vijek.

Svoju ideju pretočio je u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i velelepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina. Pored vinogradarstva, ovaj biznismen ima i planove da na području sela Kruhari, koje je smješteno iznad Sanskog Mosta, te okruženo šumama i zelenilom, izgradi smještajne kapacitete u cilju razvoja seoskog turizma.

"Mislim da Sanski Most posjeduje odlične resurse za turizam i uz malo truda i ulaganja mogla bi se napraviti lijepa priča. U nekoliko navrata dovodio sam ovamo prijatelje iz Austrije i oni su oduševljeni ambijentom. Mislim da bi seoski turizam mogao biti lijepa priča, naravno uz podršku nadležnih institucija", kaže Tatarević. Njegov vinograd je najveći i jedan od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije