Agrar

Počela isplata novca za proljetnu sjetvu, ali kasno

Počela isplata novca za proljetnu sjetvu, ali kasno
Foto: Arhiva | Počela isplata novca za proljetnu sjetvu, ali kasno

BIHAĆ - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade USK je započelo isplatu novčanih podrški ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 5,5 milion maraka.

"Temeljem odluke o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. godinu započela je isplata sredstava za sufinansiranje laboratorijskih pretraga mlijeka, nabavku goriva za proljetnu sjetvu i druge isplate u oblasti agrara. Imajući u vidu poskupljenja svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, kako ne bi bila dovedena u pitanje realizacija proljetne sjetve, Vlada USK realizira ovaj program novčanih podrški", saopšteno je.

Za raspodjelu preostalog dijela ukupnih sredstava planiranih u budžetu za oblast poljoprivrede, u iznosu oko 3,5 milion maraka, biće donesena nova odluka, koja će biti usklađena sa programom poticaja Vlade FBiH.

Međutim, poljoprivredni proizvođači u Unsko sanskom kantonu kažu kako je isplata sredstava zakašnjela, jer je sjetva gotovo privedena kraju.

"Zašto sredstva nisu isplaćena na vrijeme, prije početka sjetve, nije nam poznato, a također moram istaći kako nismo još dobili poticajna sredstva za poslednji kvartal prošle i prvi kvartal ove godine", kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK.

Prema njegovim riječima to je uticalo na kvantitet i kvalitet sjetve, jer su farmeri zasijali manje površina i pripremili ih na manje kvalitetan način. "Sigurno je kako će biti smanjeni prinosi u sjetvi, a nisu nam pogodovale niti vremenske prilike i to će se zasigurano odraziti posebno na sjetvu i kvalitet kukuruza", kazao je Veladžić.

Proljetnom sjetvom na području Unsko sanskog kantona obuhvaćeno je oko 26 hiljada hektara zemljišta, što je značajno manje u odnosu na ranije godine. Prema zvaničnim podacima Unsko sanski kanton raspolaže sa 105 hiljada hektara obradivih površina, od čega je neiskorišteno oko 60 procenata zemljišta.

Zbog problema u poljoprivrednoj proizvodnji koji su prisutni godinama, sve više ovdašnjih poljoprivrednika se odlučuje na zatvaranje farmi i odlazak na rad u inostranstvo, pa je trenutno evidentan problem nedostatka radne snage.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije