Agrar

Počela isplata pomoći ugroženim privrednicima u USK

Počela isplata pomoći ugroženim privrednicima u USK
Foto: N.N. | Počela isplata pomoći ugroženim privrednicima u USK

BIHAĆ - Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona započelo je juče potpisivanje ugovora s privrednim subjektima kojima će biti isplaćena pomoć zbog ekonomske štete koju su pretrpjeli tokom marta i aprila usljed posljedica pandemije virusa korona.

Kako je istakao Nijaz Kadirić, resorni ministar, radi se o isplati minimalnih ličnih dohodaka za pomenuta dva mjeseca radnicima u onim firmama i preduzećima koji su ispunili uslove ranije objavljenog javnog poziva.

"Ugovore potpisujemo sa 1.043 privredna subjekta i radi se o ukupnim sredstvima od oko 2,5 miliona maraka koja su osigurana u ovoj fazi pomoći. Ova su sredstva striktno usmjerena ka radnicima i mi apelujemo na sve poslodavce da izmire svoje obaveze kada su u pitanju njihovi zaposlenici. Imamo neke informacije da pojedini poslodavci koji duguju radnicima planiraju ova sredstva zadržati za sebe i mi ih ovim putem upozoravamo, jer će ih na kraju morati pravdati", istakao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, isplatom su mahom obuhvaćena preduzeća iz sektora ugostiteljstva i male privrede, odnosno oni subjekti kojima je naredbom nadležnih organa zabranjen rad u pomenutom periodu. On je istakao kako je ekonomska šteta zbog pandemije virusa korona izuzetno velika i da će se morati sanirati u nekoliko narednih godina. Kadirić je dodao kako Vlada USK razmatra formiranje kreditnog fonda koji bi, uz povoljne uslove, pomogao privrednicima da prebrode ekonomske poteškoće koje su ih zadesile.

Predsjednik Udruženja privrednika USK Edin Ibrahimpašić ranije je izjavio kako je pomoć samo kap u moru i da će tek djelimično odagnati agoniju koja traje.

"Sve ove mjere s kantonalnog i federalnog nivoa su zakasnjele, jer je odmah na početku izostao dijalog vlasti i poslodavca. Bojim se da za mnoge poslodavce ova pomoć neće mnogo značiti", istakao je Ibrahimpašić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije