Agrar

Podijelili 16.000 strukova rasada

Podijelili 16.000 strukova rasada
Foto: N.N. | Podijelili 16.000 strukova rasada

TREBINJE - Trebinjski Agrarni fond podijelio je za 120 poljoprivrednih proizvođača oko 16.000 strukova rasada paprike i paradajza.

Rasad je  namijenjen individualnim poljoprivrednim proizvođačima za sopstvene potrebe, ali i prodaju viška plodova, dok su četiri poljoprivredna gazdinstva ušla u kooperantsku proizvodnju sa ovom ustanovom, kojoj će prodati dio plodova kada dospiju na rod.

Ukupna vrijednost proizvedenog sadnog materijala iznosi preko 11.000 maraka, jer je u toku i javni poziv za dodjelu oko 600 sadnica nara, čiji je jedan dio već podijeljen zainteresovanim proizvođačima.  

"Ove godine smo, prema ranije ispitanim zahtjevima tržišta, proizveli paradajz sorte pink rok, takozvani roze paradajz, u iznosu od 9.600 presadnica i 6.300 presadnica paprike, koja je manje tražena", kazao je u petak Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

On napominje da će dio presadnica paradajza biti ostavljen za sopstvenu proizvodnju ovog povrća za tržište, a dio će ići u prodaju prema dogovoru s poljoprivrednim apotekama u gradu.

Bojan Vučurević, v.d. načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja, napomenuo je da je ova lokalna zajednica  uložila 225.000 maraka u poljoprivredu grada.

Jedan od poljoprivrednika koji je dobio rasadni materijal je bio i Rade Ninković iz sela Vrbno, kod Trebinja, a do sada se bavio stočarstvom i proizvodnjom krompira, žita, vinove loze i voća, obrađujući 30 do 40 dunuma zemlje.

"Hvala Agrarnom fondu koji od svoga osnivanja pomaže ljudima koji hoće da rade i omogućava nam da proizvedemo voća i povrća i za sebe i za prodaju, koliko je ko u mogućnosti da zasadi", kazao je Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije