Agrar

Podrška za jesenju sjetvu i nabavku plastenika

Podrška za jesenju sjetvu i nabavku plastenika
Foto: N.N. | Podrška za jesenju sjetvu i nabavku plastenika

ZENICA - Vlada Zeničkodobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava budžeta ZDK za poticanje jesenje sjetve za 2022. godinu u iznosu od 243.000 KM.

Pored toga, usvojeno je više odluka u iznosu od 179.912 KM, a koje su vezane za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi i veterinarstvo.

Cilj programa je, kako je kazao ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić, stabilizacija i ublažavanje uslova za rad i očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača. 

"Na ovaj način podržala bi se jesenja sjetva za sve registrovane poljoprivrednike koji siju minimalno dva hektara ozimih žitarica", rekao je Hadžić.

Vlada ZDK je, vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima, izdvojila 58.712 KM na ime podrške za nabavku plastenika za 15 poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovani obrt, a koji su ispunili uslove iz javnog poziva. Na istoj sjednici odobrena su sredstava za preostali dio registrovanih farmi goveda u iznosu od 69.600 KM za ukupno 14 proizvodnih farmi, kao i sredstva za organsku proizvodnju i uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina životinja u iznosu od 20.000 KM. 

"Iz oblasti veterinarstva odobrena je odluka za naknadu štete za eutanazirane životinje u iznosu od 31.605 KM", saopšteno je iz Vlade ZDK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije