Agrar

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji
Foto: N.N. | Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

KALESIJA - U Kalesiji su danas otvoreni Reprocentar i Inkubatorska stanica "Bingo", što će umnogome popuniti domaće tržište kada je u pitanju piletina. Osim toga, planiran je i izvoz za regiju.

Kako su kazali iz kompanije "Bingo", do sada je bio značajan uvoz pilića za proizvodnju konzumnih jaja. Ti pilići su uzgajani da bi poslije 18 nedjelja bila dobijena koka nosilja. Ali više neće biti potrebe za tim.

"Reprocentar je kapaciteta 13.500 odgoja. Tu su dva objekta gdje se proizvode rasplodna jaja sa 27.000 na godišnjem nivou, dat će nam nekih 6,4 miliona jaja. Kroz Inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu 2,4 miliona jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA, a nadamo se uskoro i izvozu u EU", ispričao je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje "Binga". Omerović je rekao da su već napravljeni aranžmani za izvoz od pola miliona pilića za Srbiju i Crnu Goru.

Moderni centar sa najsavremenijom tehnologijom roditeljskog jata lake linije i otvaranje Inkubatorske stanice sa kapacitetom 10 miliona jajnih mjesta je veliki uspjeh jer do sada su se uglavnom uvozili jednodnevni pilići.

U novootvorenom objektu zaposleno je 25 osoba sa područja Kalesije.

"Ovih dana u Vukovijama započinje izgradnja objekta za tovne piliće. 'Bingo' planira još investicija u Kalesiji i da zapošljava ljude iz Kalesije", rekao je Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Ukoliko bude dovoljno kupaca i razvijenog tržišta, proizvodnja će biti uduplana naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije