Agrar

"Poljoklast" planira da uspostavi saradnju sa klasterima van RS

"Poljoklast" planira da uspostavi saradnju sa klasterima van RS
Foto: poljoklast.rs.ba | "Poljoklast" planira da uspostavi saradnju sa klasterima van RS
Srna

BROD - Klaster za razvoj, povećanje konkurentnosti u ruralnom sektoru i plasman poljoprivrednih proizvoda na dobojskoj regiji "Poljoklast" uspio je da realizuje niz predviđenih aktivnosti koje su dale pozitivne rezultate u smislu pomoći pri promociji i marketingu proizvoda domaćih proizvođača, rekla je menadžer "Poljoklasta" Julijana Petrović.

Ona je istakla da je uspjeh "Poljoklasta" što se registrovao na EU platformi, a u narednom periodu planiraju da uspostave saradnju sa klasterima van Republike Srpske.

"Nadamo se da će naše aktivnosti, uz aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, obezbijediti domaćim poljoprivrednicima izvoz u zemlje EU", rekla je Petrovićeva u Brodu na godišnjoj Skupštini klastera "Poljoklast", na kojoj su usvojeni izvještaj o radu i sprovedenim aktivnostima, te finansijski izvještaj.

Predsjednik Skupštine "Poljoklasta" Vid Rakić istakao je da je od osnivanja, 2019. godine, do danas realizovano niz predviđenih aktivnosti, ali i istakao da je napravljena dobra platforma za realizaciju niza projekata u narednom periodu.

Terenski konsultant za područje dobojske regije Slađana Berić Tovirac istakla je da je jedna od aktivnosti u narednom periodu osnivanje zadruge i dodala da na području ove regije postoji veliki broj poljoprivrednih udruženja.

Ona je navela da su poljoprivredna udruženja neprofitne organizacije koje ne mogu same da zaokruže poslovanje, dok zadruge predstavljaju napredniji nivo organizovanja proizvođača i u mogućnosti su da samostalno organizuju proizvodnju i fakturišu usluge.

Prvoj godišnjoj Skupštini "Poljoklasta", osim domaćina i predstavnika opštinske uprave, prisustvovali su predstavnici gradova, opština i udruženja iz Dervente, Doboja, Stanara, Modriče, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

Skupštini su prisustvovali i Violeta Lemić i Dragan Vučković iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Radmila Cvijić i Dragiša Marković u ime Resora za pružanje stručnih usluga iz Doboja, te terenski konsultant za područje dobojske regije Slađana Berić Tovirac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije