Agrar

Poljoprivredni informacioni sistem nema saglasnost RS

Poljoprivredni informacioni sistem nema saglasnost RS
Foto: N.N. | Poljoprivredni informacioni sistem nema saglasnost RS

SARAJEVO, BANJALUKA - Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o stepenu razvoja poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini, međutim problem je što o ovome nije konsultovana Republika Srpska i da bi ovaj sistem u potpunosti zaživio, biće neophodan kompromis svih u Bosni i Hercegovini.

"Ne možemo reći da smo protiv izrade takvog sistema, ali on ne može da se gradi na način da ide od Savjeta ministara BiH prema entitetima, nego obrnuto", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Inače, još ranije je bilo riječi da je izrada poljoprivrednog informacionog sistema u BiH jedan od glavnih uslova za povlačenje novca iz Evropske unije, a to su djelimično potvrdili i u Savjetu ministara BiH, u kojem ističu da taj informacioni sistem, kao alat, ima značajnu ulogu u pristupu finansijskim sredstvima i pomoći EU i fondova namijenjenih razvoju poljoprivrede, a na osnovu usklađenosti sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

"Poljoprivredni informacioni sistem u BiH je u početnoj fazi razvoja jer mu nedostaju ključni sistemi, posebno posmatrano iz ugla zahtjeva EU na putu pridruživanja Bosne i Hercegovine u evropsku zajednicu zemalja", saopštili su iz Savjeta ministara BiH i zadužili Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da u saradnji s nadležnim entitetskim i institucijama Brčko distrikta BiH nastave s aktivnostima na razvoju poljoprivrednog informacionog sistema.

Upravo bi među entitetskim institucijama i institucijama BiH mogao nastati problem kada je riječ o razvoju poljoprivrednog informacionog sistema jer, kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, mora se naći kompromis između onog što se zovu ustavne nadležnosti i šta su nadležnosti entiteta sa stvarnim potrebama na terenu.

Pašalić je istakao da je najbolji primjer za to Strategija ruralnog razvoja BiH, koja je nastala tako što su uzete strategije ruralnog razvoja RS i FBiH i napravljena kompilacija jednog dokumenta koji je prihvatljiv za sve.

"U tome smislu, ovo nije način da se takve aktivnosti vode sa nivoa Savjeta ministara BiH bez saglasnosti entitetskih ministarstva i kao takvo nam nije prihvatljivo. To ne znači da ne želimo biti kooperativni, samo poštujemo činjenice kada je u pitanju ustavna struktura BiH i uređenje ove zemlje i u tom smislu smo raspoloženi za saradnju", rekao je Pašalić.

On je istakao da o razvoju poljoprivrednog informacionog sistema BiH nije konsultovano resorno ministarstvo Srpske, istovremeno ističući da će se ono o tome izjasniti.

"To ne znači da nećemo biti kooperativni, da ćemo se zabunkerisati, ali moramo poštovati činjenice kada je riječ o ustavnoj strukturi i uređenju BiH i u tom smislu smo raspoloženi za saradnju", naglasio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije