Agrar

Poljoprivrednici dobili 20.000 rasada povrća

Poljoprivrednici dobili 20.000 rasada povrća
Foto: Vesna Duka | Poljoprivrednici dobili 20.000 rasada povrća

TREBINJE - U rasadniku Agrarnog fonda u Trebinjskom polju, naselje Otok, organizovana je podjela rasadnog materijala paprike, paradajza i krastavaca, koji su ovdje i uzgojeni radi besplatne podjele trebinjskim poljoprivrednicima.

U pitanju je tradicionalni uzgoj i podjela rasada koji se radi već četiri godine uzastopno i, prema riječima Sanje Đurić, šefice tehničke službe Agrarnog fonda, svake godine se povećava i broj zasijanog rasadnog materijala i broj interesenata.

"Ove godine smo proizveli 20.000 rasada koje smo ravnomjerno podijelili na 160 prijavljenih poljoprivrednika, od kojih su svi dobili po oko 60 komada svih vrsta rasada, s tim što je nekima trebalo više, a nekima manje, pa smo se trudili da i to ravnomjerno rasporedimo", pojasnila je Đurićeva.

Ona je pojasnila da će uskoro biti podijeljeno i 2.500 sadnica smokava sorte zimica i sušica, kao i 1.000 komada divljeg i pitomog nara, a sve će se realizovati po javnom pozivu koji je u toku, a podjela je početkom proljeća i jeseni.

"Svaki dan imamo zainteresovanih i za ove sadnice i sve se podijele, kao i ovaj rasadni materijal krastavca, paradajza i paprike, a to je ono što nas i najviše raduje, jer ni naš ni rad poljoprivrednika neće biti uzaludan", napominje Đurićeva.

Poljoprivrednik iz trebinjskog prigradskog naselja Rastoci Vule Spaić kaže da nema puno obradive zemlje, oko 300 kvadrata, na kojoj povrće proizvodi za sebe i svoju porodicu, te da mu besplatan rasadni materijal i te kako dobro dođe.

"Ovaj će rasad meni biti i te kako dovoljan da zasadim mojih 300 kvadrata i mislim da ću, uz adekvatan tretman i svoj uloženi rad, imati dobar prinos, jer je u pitanju jako dobar rasadni materijal, koji svake godine u Agrarnom fondu bude jako dobar, a ja to znam jer sam se javljao na javne pozive svih ovih godina koliko ima da proizvode rasad i uvijek bude prva klasa", kaže Spaić.

I ove godine su učenici poljoprivrednih smjerova Centra srednjih škola iz Trebinja u sklopu praktične nastave bili uključeni u proizvodnju ovog rasadnog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije