Agrar

Poljoprivrednici protestovali u Gradišci, tužili grad zbog zakupa zemljišta

Poljoprivrednici protestovali u Gradišci, tužili grad zbog zakupa zemljišta
Foto: Bojan Trgić | Poljoprivrednici protestvovali u Gradišci, tužili grad zbog zakupa zemljišta

GRADIŠKA - Poljoprivrednici u Gradišci danas protestuju jer su nezadovoljni raspodjelom zemljišta u zakup.

Ovo je već drugi put kako se poljoprivrednici odlučuju na ovakav korak i kako ističu neće odustati od svojih zahtjeva.

Jedan od razloga je i što je propao sastanak sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na kojem im nije obrazloženo zbog čega su ostali bez obradive zemlje.

"Imam 35 godina, otac sam četvoro djece i poljoprivredom se bavim čitav život. Ako ovaj Pravilnik o raspodjeli zemljišta ostane na snazi, ja ću ostati bez i dunuma zemlje, te ću biti primoran da napustim Republiku Srpsku”, ističe Marko Marjanović, jedan od poljoprivrednika koji protestvuje.

Uz Marka su i njegove kolege, njih 40-ak.

Ilija Đakić, koji je pravni zastupnik 90 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, ističe da je podnio tužbu za poništenje Javnog oglasa o raspodjeli zemljišta grada Gradiška.

"Zbog mnogobrojnih uočenih nepravilnosti sam podnio tužbu nadležnom sudu za poništenje Javnog oglasa, taj postupak je u toku i očekujemo tužbe na odgovor grada Gradiška. Takođe, od resornog ministarstva smo zahtjevali poništenje javnog konkursa zbog mnogobrojnih uočenih nepravilnosti. Poljoprivrednici smatraju da u sistemu bodovanja pojedinci su dobijali zemlju iako nisu ispunjavali opšte i posebne uslove, odnosno nisu svi imali isti tretman", navodi on.

Dodaje da se nije riješilo pitanje zemljišta koje je prethodno dato u koncesiju privrednom društvu "Agroexport" Gradiška, pa sve navedeno utiče na to da su poljoprivrednici ostali bez obradive zemlje.

Iz Gradske uprave Gradiška poručuju da je sve urađeno transparentno i da im je jasno da su pojedinci ostali bez zemlje, što će pokušati riješiti u drugom javnom pozivu, koji bi trebao biti raspisan dok one koji su prošli na prvom uvedu u posjed.

"Mi smo imali sastanak sa dijelom nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača i ja sam im tada rekao da ćemo u drugim javnom pozivu, pokušati riješiti njihov problem sa zemljištem. Kada uvedemo u posjed poljoprivrednike koji su sada prošli na javnom pozivu, početkom naredne godine ćemo raspisati novi javni poziv, gdje ćemo ponuditi još oko 500 do 600 hektara zemljišta u zakup, a prioritet će imati oni koji nisu dobili ništa u prvom javnom pozivu", ističe gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

Dodaje da je većina poljoprivrednih proizvođača kojih su aplicirali za zemljište u zakup, tačnije njih 259 to zemljište i dobilo.

Protest poljoprivrednika je završio kolonom traktora od Nove Topole, prema Gradišci pa do Čatrnje.

Protestom je poručeno da poljoprivrednici neće odustati od parcela Liman-Bukvik, a to bi upravo moglo biti tih 500-600 hektara koliko spominje gradonačelnik Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije