Agrar

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve
Foto: N.N. | Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

SANSKI MOST - Iako je kod većine proizvođača jagoda ove godine urod umanjen zbog loših vremenskih prilika, mraza i hladnog vremena u periodu cvata ove kulture, sanski poljoprivrednik Ibrahim Aganović kaže kako su jagode na njegovim parcelama rodile kao nikad do sada.

Razlog tome je, kako kaže, vrsta jagode koja cvjeta i daje plod nešto kasnije, pa joj niske temperature nisu naškodile. Kaže kako ove godine očekuje rekordan urod, a zbog toga što se radi o jagodama koje su organski uzgojene, bez upotrebe pesticida i drugih hemijskih proizvoda, sočne su i ukusne, pa su zbog toga i veoma tražene među kupcima.

"Ove godine se ubismo od posla, pa sam pored svih članova porodice angažovao i dodatne berače kako bismo stigli uraditi sav posao. Ovom godinom sam prezadovoljan, za razliku od većine kolega, kod kojih je urod podbacio", ističe Aganović.

Inače, ovaj vrijedni poljoprivrednik jedan je od najvećih individualnih proizvođača povrtarskih i drugih poljoprivrednih kultura na ovim prostorima.

Potiče iz poznate porodice koja se već generacijama bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a različitim kulturama kultivisao je preko 20 hektara plodne ravnice smještena na lokalitetu Mađarice, nedaleko od ovog grada. Među Sanjanima je ova uzorita porodica poznata i po nadimku Hašimovići, koji potiče od njihovog čuvenog pretka Hašima, koji je u prošlosti bio na glasu kao poznat i vrijedan zemljoradnik. Vlastite proizvode prodaje na štandu ispred porodične kuće i kaže kako kupci već godinama insistiraju da ono što kupuju bude organska i zdrava hrana proizvedena na prirodan način i bez upotrebe vještačkih materija. Aganović kaže kako tokom cijele godine kupcima ima šta da ponudi, jer kada se završi sezona prodaje svježeg voća i povrća, tada prodaje svoje nadaleko poznate salate i druge prerađevine od voća i povrća. Sve je domaće, s provjerenom organskom i zdravstvenom kvalitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije