Agrar

Poljosajam u Breškama promoviše tradicionalne proizvode

Poljosajam u Breškama promoviše tradicionalne proizvode
Foto: Nataša Tadić | Poljosajam u Breškama promoviše tradicionalne proizvode

TUZLA - U Breškama kod Tuzle danas je počeo trodnevni 16. Međunarodni Poljosajam koji promovira domaću hranu, tradiciju, običaje i seoski turizam.

Svoje proizvode predstavit će 48 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske. Poljosajam je manifestacija izložbenog, prodajnog, edukativnog i takmičarskog karaktera.

Među izlagačaima je i porodica Fuljacan iz Brešaka koja je izložila bogat i raznovrstan štand.

"Imamo sokove, džemove, salate, voće, povrće i druge domaće proizvode. Posebno nam je zanimljiva mrkva koja je ove godine zaista velika. Naše područje ima problema sa vodom. Mi smo prošle godine uradili dubinku. Tako cijelo vrijeme naše mrkve imaju navodnjavanje i vodu. Najbitnije je da ima vodu i da je dobra zemlja", ispričala je Irma Fuljacan.

Domaće proizvode su predstavili i učenici OŠ "Breške" koji kažu da su sa svojim porodicama to pripremali, te nekoliko dana planirali kako će sve izložiti.

"Čast nam je da sudjelujemo na ovom Poljosajmu i da time prikupimo novac zza potrebe škole", kazala je Melina Joldić, učenica.

Domaći džemovi, sokovi, salate, sirevi, suho meso,voće, povrće samo su dio Poljosajma, a tu su i još pečenje pekmeza i rakije na licu mjesta.

"Tradicijski proizvodi imaju svoje mjesto u području BiH i šire, zato što imamo kvalitetne proizvode, i te proizvode po nama treba certificirati, da bi bili konkurentni na domaćem i eventualno inostranom tržištu. Ova tri dana Poljosajma imamo tradicionalni stručni skup, “Tradicijski proizvodi  u funkciji ruralnog razvoja”, mi to ciljano idemo da dovedemo stručnjake iz Evrope i Bosne i Hercegovine, dakle moramo poštivati struku i nauku. Poljoprivreda bez struke i nauke nije poljoprivreda. Tradicionalne, domaće proizvode treba certificirati da bi ljudi popravili svoj budžet i eventualno profesionalno se bavili proizvodnjom tradicionalnih proizvoda", zaključio je Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Tokom vikenda očekuje se veći broj posjetitelja sajma, te trke konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije