Agrar

Pratite nas na Google news

Pomor pčela u Kikindi: Otkriven otrov, ali ne i odgovorni

Pomor pčela u Kikindi: Otkriven otrov, ali ne i odgovorni
Foto: Pixabay | Pomor pčela u Kikindi: Otkriven otrov, ali ne i odgovorni
N.N.

KIKINDA - Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Otkrivena je vrsta otrova koja je uništila 36 pčelarskih gazdinstava, ali nisu oni koji su odgovorni. Situacija se ponavlja iz godine u godinu, a sve je više odgajivača koji odustaju od pčelarstva.

Ivan Putnik iz Sela Vicaid kod Kikinde bavi se pčelarstvom duže od tri decenije i trenutno ima oko 230 košnica. Nekada je to bilo daleko više, ali se već šest godina u kikindskoj regiji dešava pomor pčela, kada svi odgajivači trpe velike štete.

Slična situacija i ove sezone, ali ne kao prošle godine kada je izgubljeno blizu 1.700 pčelinjih društava. Sada je stradao veliki dio pčela izletnica i primijetno je manji broj rojeva pred košnicama.

"Sada je to samo 10 odsto od pčela koje bi trebalo da budu ovde. Ovo su mlade pčele koje sad izleću. Igraju se ispred, one ne nose ništa", objašnjava Ivan Putnik.

Na sjeveru Banata više od 500 pčelara, a odgajivači nakon nekoliko propalih sezona više ne i ne prijavljuju slučajeve trovanja pčela nadležnima.

"Kad god dođe ovaj suncokret koji je u principu jedina sigurna paša u celoj Srbiji, umesto da nam pomogne, da nas gura napred, on nas sahrani do iduće godine i tako ukrug već godinama", navodi Saša Čolak, predsjednik Udruženja pčelara Kikinde.

Do masovnog pomora došlo je zbog upotrebe pesticida "fipronil" čije je korišćenje u Srbiji zabranjeno već osam godina, ali pojedini paori i dalje njim prskaju useve. Procenjuje se da je stradalo oko 50 miliona pčela u okolini Kikinde.

"Kada sam počeo da se bavim pčelarstvom ja sam vadio 80 kilograma suncokretovog meda po košnici. Unazad šest godina taj prosek je mislim negde oko šest do sedam kilograma", navodi Čolak.

Posljedica trovanja je i smanjena potražnja za kikindskim medom, jer građani strahuju da je narušen kvalitet.

"Građani sad slabije kupuju med zbog tih trovanja, ali ja mogu da im kažem da je med kvalitetan, jer pčele neće ići na cvet koji je zatrovan ili koji nije za upotrebu. Znači, med je ispravan", ističe Ivan Putnik, pčelar.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije godinama ulaže značajna sredstva kako bi se ublažile posljedice trovanja pčela, ali je primetan manji broj odgajivača zaintersovanih da nastave ovaj posao.

U udruženju pčelara Kikinde navode da imaju odličnu saradnju sa policijom, nadležnim institucijama i ekološkim inspekcijama, ali zvanično odgovorni za pomor pčela još nisu otkriveni.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije