Agrar

Povrtari u problemu, vrućine i divljač uništavaju povrće

Povrtari u problemu, vrućine i divljač uništavaju povrće
Foto: Pixabay | Povrtlari u problemu, vrućine i divljač uništavaju povrće

BANJALUKA - Udruženje povrtara Republike Srpske pozvalo je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisa Pašalića i predsjednika Lovačkog saveza Srpske Savu Minića da ih posjete kako bi ih upoznali o problemima koje im prouzrokuju velika vrućina i divlje životinje.

U pismu Udruženja upućenom Pašaliću i Miniću povrtari naglašavaju da će velika vrućina uticati na smanjenje prinosa i kvalitet proizvedenog povrća, ali i na povećanje troškova proizvodnje.

U pismu se navodi da se, osim toga, povrtari suočavaju sa još jednim velikim problemom posljednjih dana, a to je šteta koju prouzrokuju divlje životinje na povrću.

"Vrane, zečevi, srne i druga divljač koji tražeći vodu načinju plodove povrća u posljednjih 10 dana prave nesagledivu štetu na povrću (lubenici, kupusu, krastavcu, krompiru, dinji) koje usljed toga gubi prvi rod", navodi se u pismu.

Ističe se da je pojedino povrće koje je već pristiglo za prodaju oštećeno i neće moći da bude prodato, a što povrtare gura u dodatne troškove za odstranjivanje prvog roda, ali i onemogućava ih da imaju rano povrće.

"Pozivamo vas kao nadležnog ministra i predsjednika Lovačkog saveza Srpske da zajedno sa predstavnicima Udruženja povrtara Srpske obiđete povrtare da biste se upoznali o ovim problemima", navodi se u pismu.

Povrtari apeluju na Lovački savez Srpske kako bi se pojačale aktivnosti na odstrelu štetočina koje urušavaju povrtarsku proizvodnju u Republici Srpskoj.

"Predlažemo da tokom posjete zajedno obiđemo trapove i skladišta krompira koji je ostao neprodat, a koji okružuju domaćinstva u Lijevču polju, da bismo sagledali mogućnosti za pomoć tim povrtarima", navodi se u pismu povrtara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije