Agrar

Primjena nauke u poljoprivredi Gradiške

Primjena nauke u poljoprivredi Gradiške
Foto: Milan Pilipović | Primjena nauke u poljoprivredi Gradiške

GRADIŠKA - U okviru projekta za istraživanja i inovacije "dRural", koji je finansiran novcem Evropske unije, na poljoprivrednim parcelama Ranka Sarajlića u Brezik Lamincima kod Gradiške instaliran je uređaj za praćenje vlage, temperature, navodnjavanje i očitavanje podataka sa meteoroloških stanica.

Ovi podaci koristiće za optimizaciju tretmana biljaka.

Projekat "dRural" sadrži dvije komponente... Jedna je digitalna platforma za predstavljanje malih i srednjih preduzeća te uslužnih djelatnosti, a druga platforma omogućava poljoprivrednicima da digitalizacijom unaprijede i ekonomski ojačaju poljoprivrednu proizvodnju.

Ranko Sarajlić obrađuje 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, bavi se proizvodnjom soje, kukuruza i pšenice, kao i stočarstvom.

Uvođenje nove opreme i modernizacija su važni za njegovu proizvodnju, smatra Sarajlić.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, naglasio je da će uvođenjem novih tehnologija i primjenom digitalizacije u okviru poljoprivredne  proizvodnje biti omogućena veća produktivnost.

Poljoprivrednici će takođe moći da lakše prate i efikasnije primjenjuju tehnologiju u svrhu kvalitetnije proizvodnje i uspješnog plasmana na evropskom tržištu.

U projekat "dRural" uključena su četiri gradiška poljoprivredna proizvođača iz ratarsko-povrtarske, voćarske, plasteničke proizvodnje i uzgoja brojlera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije