Agrar

Problem plasmana proizvoda zemljoradničke zadruge Agrisan

Problem plasmana proizvoda zemljoradničke zadruge Agrisan
Foto: Zlatan Čekić | Problem plasmana proizvoda zeljoradničke zadruge Agrisan

SANSKI MOST - Poljoprivredni proizvođači na području Unsko-sanskog kantona bilježe protekle godine rekordne prinose, ali je glavni problem nemogućnost plasmana proizvoda na tržište.

S tim problemom susreću se i u Zemljoradničkoj zadruzi "Agrisan" iz Sanskog Mosta, koja je lider u plasteničkoj proizvodnji na području ovoga kantona.

Prema riječima Senada Hadžibajramovića, direktora ove zadruge, u 2020. godini proizveli su preko 100 tona povrtarskih kultura, a prednjače u uzgoju paprike, paradajza, salate, krastavca, patlidžana, lubenice i dinje.

"Za razliku od nekih ranijih godina, poljoprivredna proizvodnja je snažno podržana do strane vlasti svih nivoa, jer se početkom pandemije virusa korona pojavila bojazan od nedostatka hrane. Zbog toga se mnogo više ulagalo u sve sektore poljoprivredne proizvodnje, ali se pojavio problem plasmana na tržište", kazao je Hadžibajramović za "Nezavisne".

Dodaje kako je, upravo zbog aktuelne pandemije i restriktivnih mjera, izostao masovniji dolazak naših građana iz dijaspore, koji su godinama najveći kupci domaćih proizvoda.

"Sve se to odrazilo na kupovnu moć, građani su kultivisali vlastite površine i proizvodili za sebe, pa poljoprivrednici sada nemaju kome prodati proizvode ili su ih prisiljeni dati ispod realne tržišne cijene", kaže Hadžibajramović.

Dodaje kako su gubitke u prodaji gotovih poljoprivrednih proizvoda djelimično uspjeli kompenzirati kroz prodaju rasada, za kojim je, tokom proljetne sadnje, vladala velika potražnja, te su u ovoj zadruzi proizveli i na tržište plasirali preko 100.000 sadnica različitih kultura.

Pomenuta zemljoradnička zadruga u narednom periodu planira realizirati projekat lokalnog centra za razvoj i unapređenje plasteničke proizvodnje, proširiti proizvodnju rasada te podržati razvoj lokalnog tržišta za domaće poljoprivredne proizvođače.

Kako bi zaštitili domaću poljoprivrednu proizvodnju, vlastite proizvode već odavno plasiraju pod jedinstvenim brendom "Plodovi devet rijeka".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije