Agrar

Profesori i učenici sanske poljoprivredne škole sabiraju bogati rod

Profesori i učenici sanske poljoprivredne škole sabiraju bogati rod
Foto: N.N. | Profesori i učenici sanske poljoprivredne škole sabiraju bogati rod

SANSKI MOST - Zaposlenici Srednje poljoprivredne škole "Sanus futurum" skoro 30 hektara zemljišta koje je u njihovom vlasništvu zasijali su u proljetnoj sjetvi različitim poljoprivrednim kulturama, a ovih dana zbrajaju prebogat urod.

Prema riječima Senada Tičevića, direktora te obrazovne ustanove, u jeku pandemije virusa korona odlučili su se da zasiju svaki metar zemlje kojom raspolažu, a u tome im je pomogla i lokalna vlast finansijskim sredstvima. Dodaje kako su u proteklom periodu vrijedno radili na svom poljoprivrednom dobru.

"Moram istaći kako je cjelokupno osoblje, nastavno i vannastavno, vrijedno radilo, pa i tokom ljetnog raspusta, kao i značajan broj učenika. Rezultat svega su velike količine plodova različitih povrtarskih kultura, kao i stočne hrane za našu farmu. Sve to će nam poboljšati materijalni status", kazao je Tičević.

Prema njegovim riječima, proizvedeno je 20 tona krompira, preko tri tone crvenog luka te velike količine graha, paradajza, paprika, krastavaca i drugih kultura. Dodaje kako su uspjeli pronaći plasman na tržište za veliki dio proizvoda, a prihod koji su ostvarili upotrijebiće za finansiranje tekućih troškova.

"Ovih dana obavljamo i berbu voća iz našeg voćnjaka, a dio proizvedene hrane poslužiće nam da imamo sirovine za vlastitu kuhinju koje posjedujemo i za potrebe đačkog internata. Pandemija korone natjerala nas je da stavimo u pogon sve vlastite resurse i ovo nam je neki nauk za budućnost", kaže Tičević. Prema njegovim riječima, dosadašnja njihova proizvodnja bila je skromna i isključivo u funkciji praktičnih obrazovnih potreba. Ipak, u ovoj školi, koja je jedina poljoprivrednog usmjerenja u Unsko-sanskom kantonu, već godinama muku muče s nedovoljnim brojem učenika, pa su tako u ovoj školskoj godini u prvi razred upisali svega 16 đaka, dok škola ima ukupno sedamdesetak učenika. Rezultat je to demografske erozije i iseljavanja stanovništva s ovih prostora te sve manjeg broja djece, ali i nezainteresovanosti učenika i njihovih roditelja za obrazovanje u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije