Agrar

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje
Foto: N.N. | Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

DOBOJ - Žurba je najveća greška koju čine proizvođači paprike u plastenicima, poručuju stručnjaci, a insekti i bolesti su najveći neprijatelji bogatom urodu.

To je proizvođačima paprike s područja Doboja, njih 20, poručio Stevo Mesarović, stručni saradnik na obuci poljoprivrednika u resornom ministarstvu, na predavanju koje im je održao.

"Ako jako rano idemo sa sadnjom, u martu, onda nam biljka u nekom opterećenju, kada je najosjetljivija, ulazi u loš period. Treba ići sa sadnjom do polovine aprila, ne treba žuriti, od berbe u maju nema para", smatra Mesarović.

Ovog savjeta se držala Sadeta Bečić iz Kotorskog, pohvalivši se da u svom plasteniku već bere paprike. 

"Svaki dan moraš raditi. Svako jutro nema spavanja, muž i ja ustajemo u četiri sata. Upravo sam s njive došla na predavanje", priča Sadeta.

Nevenki Zorčić iz Lipca glavobolju zadaju insekti koji uzrokuju bolesti, najprije lisna uš.

"Mi to tretiramo, ali rađaju se nove generacije, tako da je jako teško... Zatim, tu su ove promjene vremena, danju 40 stepeni, a noću se spusti ispod 10, što ni nama ni biljkama ne odgovara", kaže Zorčićeva.

"Ima rješenja. Ima dobrih izbora preparata sa kratkom karencom i riješiće se problem, nije drastično. Na nekim mjestima je malo veći napad, ali kad pogledamo oko plastenika da ima toliko divlje vegetacije naravno da će biti i insekata", navodi Mesarović.

Nakon što se izbore s insektima, proizvođači se bore s cijenom paprike, a ona prve klase planirano je da se plasira na tržište EU, dok ostatak ide na preradu u modričku zadrugu "Eko plod".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije