Agrar

Proizvodnja citrusa u svijetu pada, BiH nije pogodna za uzgoj ovog voća

Proizvodnja citrusa u svijetu pada, BiH nije pogodna za uzgoj ovog voća
Foto: Unsplash | Proizvodnja citrusa u svijetu pada, BiH nije pogodna za uzgoj ovog voća

Proizvodnja citrusa na sjevernoj hemisferi u sezoni 2022/2023 pašće za 13 posto, predviđa Svjetska organizacija za citruse (WCO).

Ova prognoza WCO-a predstavljena je na Globalnom kongresu proizvođača citrusnog voća i bazirana je na podacima iz Egipta, Grčke, Izraela, Italije, Maroka, Španije, Tunisa, Turske i SAD.

"Uprkos smanjenju proizvodnje na sjevernoj hemisferi, tržište citrusa je i dalje živo. Ovo je id alje jedno od vodećih voća na svjetskom tržištu", istaknuto je na kongresu.

Filip Binard, generalni sekretar Svjetske organizacije za citruse rekao je da su predviđanja da će rod pasti na 25.958.275 tona, što je značajno smanjenje u odnosu na godinu ranije.

Jedan od glavnih problema zbog kojih će doći do pada proizvodnje su vremensku uslovi i ovogodišnja proizvodnja jedna je od najlošijii u posljednjih nekoliko sezona, uglavnom zbog klimatskih problema u vodećim izvoznim zemljama.

Kada je riječ o samim proizvodima, predviđanja su da će proizvodnja narandže pasti za 11,7 posto, grepfruta za 16,8 posto, limuna od 15,7 prosto. U samoj Evropskoj uniji se predviđa smanjenje proizvodnje za oko 15 posto, i to 20,9 posto u Španiji i Italiji, a zanimljivo je da se predviđa povećanje proizvodnje u Grčkoj i to za 10,83 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče BiH, iako područje nije pogodno za intenzivan razvoj citrusa, mogu se pronaći parcele zasijane ovim voćem, prije svega limunom i mandarinom. U periodu od recimo deset godina od 2009. do 2019. godine proizvodnja limuta povećana je sa 10 na svega 15 tona, međutim broj stabala ima tendenciju pada ali se povećava prinos po stablu, što govori o tome da niko ne širi proizvodnju i da se radi uglavnom o starijim zasadama. Prema statističkim podacima, u BiH rastu zasade mandarina, međutim još uvijek je to na jako niskom niovu.

Kada je riječ o uvozu, citrusi u Bosni i Hercegovini na vrhu su liste pa je tako prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u prošloj godini u BiH uvezeno 13.941 tona  limuna u vrijednosti od 12,8 miliona KM, najviše iz Turske. U prošloj godini u BiH je uvezeno 13.032 tone narandži vrijednosti 9,7 miliona KM, a ovo voće, najviše je uvoženo iz Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije