Agrar

Proljećna sjetva na pragu, veće površine pod zasadima

Proljećna sjetva na pragu, veće površine pod zasadima
Foto: ilustracija | Proljećna sjetva na pragu, veće površine pod zasadima

SANSKI MOST - Predstojećom proljećnom sjetvom na području općine Sanski Most biće zasijano oko 20 posto više poljoprivrednog zemljišta u odnosu na proteklu godinu.

Prema riječima Tehvida Mahića, šefa općinske Službe za poljoprivredu, vremenske prilike za sjetvu su veoma povoljne, a očekuje se da najveći dio sjetvenih površina bude zasijan kukuruzom, koji je osnovna stočna hrana, kao i strnim žitaricama.

"Zemljište je prilično zasićeno vlagom, ali ukoliko se padavine nastave, moglo bi doći do kašnjenja u realizaciji same sjetve. Također, poljoprivrednici nestrpljivo očekuju i usvajanje ovogodišnjeg budžeta Unsko-sanskog kantona kako bi im mogli biti isplaćeni neophodni poticaji za obavljanje sjetve", kazao je Mahić.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most, pozitivno je što je došlo do pojeftinjenja gnojiva i energenata, iako je cijena sjetvenog materijala nešto povećana.

"Očekujemo povećanje sjetvenih površina, a to daje nadu da će se stabilizirati proizvodnja mlijeka, koja je u protekloj godini, usljed niza ekonomskih poteškoća, bila značajno umanjena", istakao je Selimović. Prema njegovim riječima, od ukupne površine obradivog zemljišta na području općine Sanski Most, obrađuje se manje od polovine, a tome je više razloga.

"Jedan od tih razloga su i nepovoljni uslovi pod kojima se državno zemljište daje u zakup poljoprivrednim proizvođačima. Zatim, tu su i velike površine privatnog zemljišta koje je zapušteno i ne obrađuje se, a nikada u praksi nisu zaživjele postojeće zakonske odredbe da se vlasnici takvog zemljišta oporezuju te da se tim stimuliše njegova kultivacija", kaže Selimović.

Ministarstvo poljoprivrede USK planiralo je da se u vidu različitih poticajnih programa u sektor agrara ove godine uloži oko 11,5 miliona maraka iz budžeta USK.

To su do sada najveća planirana sredstva, a poređenja radi, četiri puta su uvećana u odnosu na period od prije četiri godine. Pored dosadašnjih načina poticaja, uvode se i nove stavke, kao što su nabavka poljoprivrednog repromaterijala i muznih grla te kapitalna ulaganja, sve s ciljem da se sačuva poljoprivredna proizvodnja koja se suočava s nizom teških izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije