Agrar

Ratari kuju plan blokade

Ratari kuju plan blokade
Foto: Arhiva / Ilustracija | Ratari kuju plan blokade

Dok Savjet ministara BiH četvrti put odbija da usvoji odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine, poljoprivredni proizvođači ističu da prave plan blokade granica, ali i institucija.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je za "Nezavisne novine" da ništa drugo nisu ni očekivali jer ministri koji nisu podržali ovu odluku su već u prethodnim periodima dokazali da njih ne zanima ovaj narod, a naročito poljoprivredni proizvođači.

"Protest će se održati 4. maja. Po regijama već radimo... Organizujemo poljoprivredne proizvođače šta da blokiramo, koje granične prelaze i institucije", kazao je Marinković.

Poljoprivrednici kažu da su u posljednjih mjesec dana izgubili svaku nadu da će se to usvojiti, bez obzira što apeluju na nadležne.

"Znali smo da oni neće da prihvate činjenicu da je zaštita domaće proizvodnje jedini moguć način opstanka domaće poljoprivredne proizvodnje", kazao je Marinković.

Kao i u Republici Srpskoj, i u poljoprivrednim udruženjima u FBiH ističu da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Mislim da ćemo prvo ići na blokadu granica, zatim imamo plan da dođemo pred zajedničke institucije u Sarajevu. Nećemo odustati i to je sigurno jer dalje ne možemo", rekao je za "Nezavisne novine" Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Za odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso glasali su samo ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara, dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez ikakvog obrazloženja.

Odluka je podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

"I danas katastrofalno i neobjašnjivo ponašanje ministara iz FBiH. Shodno odluci Vlade RS, a i primarno, naša obaveza je da zastupamo interese Srpske u zajedničkim organima i da informišemo Savjet ministara o mjerama koje preduzimamo kako bismo doveli BiH u situaciju da ravnopravno raspravlja s evropskim partnerima u vezi s odlukom o privremenim mjerama za uvođenje prelevmana i carina za svježe i rashlađeno meso junadi i svinja", kazao je danas Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon sjednice Savjeta ministara. Kaže da ga zabrinjava takav odnos jer je to, po njegovom mišljenju, klasičan atak na primarnu proizvodnju u RS koja je razvijenija nego u FBiH.

Košarac je naglasio da je jedino u BiH iz EU može uvesti svježe i rashlađeno meso bez ikakvih taksa, dok su sve ostale zemlje zaštitile svoju domaću proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije