Agrar

Ratari ne daju pšenicu ispod 0,50, mlinari će ponuditi 0,36 KM

Ratari ne daju pšenicu ispod 0,50, mlinari će ponuditi 0,36 KM
Foto: Arhiva | Ratari ne daju pšenicu ispod 0,50, mlinari će ponuditi 0,36 KM

BANJALUKA, BIJELJINA - Iako su pali prvi otkosi pšenice u Srpskoj, gdje se, prema procjenama poljoprivrednika, prinosi kreću između pet i devet tona po hektaru, još nije poznata otkupna cijena, ali ratari se nadaju da će otkupljivači ponuditi 50 feninga po kilogramu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da su na pojedinim parcelama već pali prvi otkosi pšenice.

"Kao i svake godine, s obzirom na to da je pšenica berzanska roba, još uvijek niko od mlinara, barem zvanično, nije saopštio otkupnu cijenu", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, ratari se nadaju da će im cijena biti prihvatljiva, jer, kako kaže, došlo je do porasta cijene pšenice na svjetskom tržištu.

"Ako već pratimo te trendove, onda bi trebalo da ta cijena poraste kod nas", ističe Marinković.

Dodao je da je ove godine i kvalitet zrna dosta bolji u odnosu na prošlu godinu, ali i parcele obećavaju veće prinose.

"Imajući u vidi kolike su cijene inputa bile kada je počinjala žetva i šta je sve uloženo u ovo proizvodnju, cijena ove godine ne bi trebalo da bude niža od 0,50 KM", pojašnjava Marinković i dodaje da ostaje da se vidi šta će to da ponudi tržište.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici svake godine imaju problem sa otkupom pšenice, te takvu situaciju očekuju i ove godine.

"Mada ovogodišnji prinosi obećavaju dobar kvalitet", kazao je Marinković i istakao da je cijena ispod 50 feninga neprihvatljiva i sve ispod toga ratarima bi donijelo štetu.

Kako je kazao, prošle godine otkupna cijena pšenica je bila od 0,28 do 0,36 KM i ne bi bilo dobro da i ove godine bude tako.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, rekao je da je još rano govoriti o cijeni pšenice.

"Mislim da će tona pšenice biti oko 180 evra", kazao je Kos i dodao da bi to značilo da bi ovogodišnja cijena trebalo da bude 0,36 KM.

Kako je kazao, ako budu visoki prinosi i pojave se velike količine, doći će do pada cijena na tržištu.

Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita u Poljoprivrednom institutu Srpske, ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da se ove godine može očekivati jako dobar prinos pšenice.

"Prinosi će biti između pet i šest tona, mada ćemo imati i jedan dio sa vrhunskim prinosima od devet tona, tamo gdje su bolja zemljišta i bolja tehnologija", kazao je Mandić.

Ističe da bi cijena od 0,36 maraka bila preniska za ratare, ali bi cijena od 0,40 do 0,45 marka bila realna i prihvatljiva.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kazao je da poljoprivrednici neće pristati na cijenu ispod 0,50 KM.

"Prvi otkosi pšenice su pali u Semberiji, ali, nažalost, kao i svake godine kreće borba poljoprivrednika za cijenu", rekao je Bakajlić.

Ističe da ove godine očekuju prinose od pet od devet tona, što je, kako kaže, iznad prosjeka, ali i sam kvalitet.

"O cijeni pšenice ne bi trebalo da se nagađa, postoji cijena koštanja, a mi tražimo da zaradimo barem deset odsto, tako da bi realna cijena bila 50 feninga", kazao je Bakajlić i zapitao zašto bi, ako bi otkupna cijena pšenice bila 0,36 KM, onda hljeb koštao više od dvije marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije