Agrar

Ratari očajni: Zbog divljih svinja pokucali kod načelnika

Ratari očajni: Zbog divljih svinja pokucali kod načelnika
Foto: N.N. | Ratari očajni: Zbog divljih svinja pokucali kod načelnika

SANSKI MOST - Zbog sve izraženijeg problema s divljim svinjama koje nanose ogromnu štetu poljoprivrednim usjevima, načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović održao je sastanak s predstavnicima sanskih poljoprivrednika, na kojem se razgovaralo o modalitetima rješenja ovog problema.

Dogovoreno je da se u narednim sedmicama, dok se ne obavi silaža i berba kukuruza te drugih kultura, organiziraju hajke, te da se u visokim šumama postave hranilice kako se divlje svinje ne bi spuštale u niže predjele, gdje su poljoprivredne parcele. 

"Ovo su neke prioritetne mjere kako bismo pomogli poljoprivrednicima, ali dugoročno potrebno je kreirati određene zakonske propise i omogućiti redukciju ovih životinja koje poljoprivrednicima nanose zaista veliku štetu", istakao je Hasanbegović. 

Predstavnici Lovačkog društva "Sana", koji su prisustvovali sastanku, istakli su kako je njihovo djelovanje ograničeno zakonskim propisima koji regulišu vrijeme kada se divlja svinja može loviti. 

"Sada je vrijeme lovostaja i lovci ne mogu puno pomoći. Osim toga, mi možemo ustrijeliti samo određen broj svinja i sve preko toga podliježe strogim kaznama. Također, prije početka lovne sezone lovci ne mogu koristiti lovačke puške u lovištima, tako da je puno zakonskih ograničenja", istakao je Mesud Aganović, sekretar pomenutog društva. On je dodao kako će u pomenutim hajkama sudjelovati lovci i poljoprivrednici, te da će se u plašenju divljih svinja upotrebljavati pirotehnička sredstva. Inače, šteta koju ovih dana divlje svinje nanose na širem području sanske općine je izuzetno velika, a na meti ovih napasnika nalaze se svi poljoprivredni usjevi, a posebno krompir, kukuruz i žito. 

"Situacija na terenu je zabrinjavajuća, a posebno su uništeni usjevi krompira u čiju sadnju su ove godine uložena značajna sredstva. Samo iz budžeta općine za sadnju ove kulture izdvojeno je 65.000 maraka, a o ulaganjima neposrednih proizvođača da i ne govorimo. Od uzgajivača kukuruza ovih dana imam dojave da divlje svinje pustoše parcele i uništavaju usjeve", kaže Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sanski Most. 

Među najugroženijim poljoprivrednim proizvođačima je i Enes Tatarević, koji kaže kako se šteta na usjevima kukuruza, koje je zasadio na području selu Fajtovci, mjeri hiljadama maraka.

"Samo na ovih 30 dunuma imam štetu od više hiljada maraka, a na području obližnje Lušci Palanke posijao sam 120 dunuma ovom kulturom. Vjerujte mi da tamo ne smijem ni otići, jer mi mještani kažu kako je šteta izuzetno velika", očajan je ovaj poljoprivrednik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije