Agrar

Rekordan iznos za podršku poljoprivrednicima

Rekordan iznos za podršku poljoprivrednicima
Foto: Arhiva | Rekordan iznos za podršku poljoprivrednicima

BIHAĆ - Poljoprivrednim proizvođačima u Bihaću gradske vlasti su do sada isplatile novčanu podršku u iznosu od 237.000 maraka, a poticaje su dobili svi farmeri koji su priložili svoje aplikacije.

Pomenutim sredstvima sufinansirana je kupovina repromaterijala za proljetnu sjetvu te nabavka poljoprivredne mehanizacije, a pomognuta je i plastenička proizvodnja.

Inače, Grad Bihać će ove godine u cilju veće stimulacije poljoprivredne proizvodnje ukupno izdvojiti 595.000 maraka, što je do sada rekordan iznos, a pravo da apliciraju imali su svi registrovani poljoprivredni proizvođači.

Preostali dio sredstava biće plasiran u drugom dijelu godine za različite poljoprivredne projekte. Prema riječima Kemala Hrnjića, savjetnika gradonačelnika Bihaća, u protekloj godini na području Bihaća poljoprivrednom kultivizacijom bilo je obuhvaćeno 335 hektara, a u ovoj godini te površine su značajno povećane.

"Zbog aktuelne situacije u svijetu, te mogućih problema u vezi s nabavkom hrane, neophodno je bilo zasijati što više površina. Zbog toga smo odlučili snažnije podržati naše poljoprivrednike", istakao je Hrnjić.

Također i Vlada USK će ove godine u poljoprivredu investirati mnogo veća sredstva nego ranije, pa će se tako iz budžeta kantona izdvojiti ukupno sedam miliona maraka za sektor agrara.

"Kada smo planirali ova budžetska sredstva, to se činilo kao značajan iskorak, međutim kako je vrijeme prolazilo, cijene su sve više rasle zbog dešavanja u svijetu, tako da je ovo jako teška godina za poljoprivrednike", kazao je Kulenović. 

On je istakao kako je Vlada USK u proteklom periodu isplatila i milion maraka za izmirenje štete koju su poljoprivrednici imali u prošloj godini zbog posljedica suše te izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana poslušao apele da se posvete sjetvi i proizvodnji hrane, te iskoriste što više obradivog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije