Agrar

Rod trešnje u Srpskoj podbacio za više od 50 odsto

Rod trešnje u Srpskoj podbacio za više od 50 odsto
Foto: ilustracija | Rod trešnje u Srpskoj podbacio za više od 50 odsto

BANJALUKA, GRADIŠKA - Kada sagledamo ovogodišnju situaciju, rod trešnje je podbacio za najmanje 50 odsto, ako ne i više, potvrdio je za "Nezavisne novine" Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, trešnje su negdje rodile, negdje nisu, zavisno od sorte, ali generalno gledano ovogodišnji rod će biti duplo manji od prošlogodišnjeg.

"Bolje i više su rodile domaće sorte, dok su plantažne sorte svoj rod umanjile duplo.  Kasne sorte su bolje podnijele ovaj mraz, ali imamo područje Gradiške gdje u nekim dijelovima trešnje nisu rodile uopšte", rekao je Dojčinović.

Dodajući da je pored Gradiške, područje Semberije i Majevice poznato po trešnjama, ali da je ona podbacila u i tom dijelu Srpske.

"Imamo vrlo pogodno područje za trešnju na području ovog dijela Srpske, ali nažalost trešnja je svoj rod u ovom dijelu podbacila za duplo", ističe Dojčinović.

Kako kaže, o cijenama je još rano govoriti.

"Vidimo da je trenutna prodajna cijena u marketima između pet i šest KM, ali kolika će biti prodajna cijena kod prizvođača ostaje da vidimo", rekao je Dojčinović.

Kako je objasnio, cijena trešanja će mnogo zavisiti od uvoza iz Srbije.

"Ako bude manji pritisak uvoza onda će cijena biti nešto veća, a ako bude bilo više ponude iz Srbije doći će do pada cijena", rekao je Dojčinović.

Navodi da je cijena prošle godine bila visoka, ali da bi ove godine mogla biti i veća, te da se glavni akcenat stavlja na kupovnu moć stanovništva.

"Ove godine cijena bi mogla biti veća zbog poskupljenja repromaterijala i radne snage, ali mi moramo gledati i na kupovnu moć naših građana. Svako bi volio da pojede lijepu trešnju, ali ako cijena bude previsoka ljudi neće moći sebi to da priušte", kazao je Dojčinović.

Dodajući da će se voćari naći u vrlo teškoj sittuaciji ako cijena bude niska.

"Proizvođači će se naći u teškoj situaciji, niko od trgovaca ne želi da se ugradi u maržu od 10 do 20 odsto, svi bi htjeli maržu od 50 odsto, što je u ovim uslovima nemoguće", kazao je Dojčinović.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrdio Nikola Vuleta, voćar iz Gradiške, rod trešnje u njegovom voćnjaku ove godine je podbacio za 70 odsto.

"Sorte koje prevladavaju u mom voćnjaku su rane sorte, tri vodeće koje su podbacile do 70 odsto, dok mi ostaje nada u kasne sorte da će ipak biti nekog roda", rekao je Vuleta.

Kako ističe, na rod je uticaj imao i kasni mraz, koji je dodatno oštetio trešnje dok su još bile u cvatu.

"Trešnja je vrlo zahtjevna, dosta toga se treba posložiti da bi ona uspjela", navodi Vuleta i zaključuje da je trenutna cijena zadovoljavajuća za onog ko ima rod.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije